Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Zasady postowania

Na tym forum toczą się ogólne dyskusje na temat Konnekta.

Zasady postowania:
1. Tytuł wątku powinień świadczyć o jego zawartości
2. Dyskutujemy tylko tematy ogólne! Do zgłaszania problemów z programem, propozycji itd. służą inne fora!

> przenosiny na nowy serwer + garść informacji, wsparcie pilnie potrzebne
Sija
post 23.01.2008 - 02:07
Post #1

przybył ze wschodu aby zasiać niepokój

Garść informacji:

Dawno już nic się tu nie działo, więc z pewnością będziecie zadowoleni słysząc, że przymierzamy się do przeniesienia k.info na nowy serwer smile.gif

Teraz pewnie drogi kUżytkowniku myślisz sobie: phi! kolejna migracja - pozwól jednak, że wyprowadzę Cię z błędu smile.gif
zaiste miło jest mi to robić (wyprowadzać Cię z błędu), ponieważ tak samo jak i Ciebie, cieszy mnie wszystko co posuwa ten projekt chociażby trochę do przodu, a to o czym zaraz powiem posunie go o wiele więcej; a więc, do rzeczy.

Jak wszyscy dobrze wiemy, inercja i marazm zagościły w szeregach a morale spadło poniżej kostek;

Powód takiego stanu rzeczy nie jest tajemnicą: żyjemy w świecie, gdzie pierwszeństwo ma śmierdzący pieniądz, który razem z czasem, zabiera najczęściej i chęci do tworzenia czegoś z pobudek czysto hobbystycznych. nie będę sie tu wdawał w szczegóły, temat został już wystarczająco przewałkowany w innych wątkach na forum (choć może nie wystarczająco głęboko).

Ale! nie oznacza to jednak, że projekt umarł.
Aktualnie, po cichu i po trochu, trwają prace nad wydaniem mitycznej wersji 0.7, a także nad kilkoma niespodziewajkami które dołącza do niej w nowej odsłonie.

Celowo nie zamierzam tu podawać żadnych dat, ponieważ prowadzi to tylko do zawiedzionych oczekiwań i bynajmniej nie pomaga nam przy pracy.
Wiem dobrze jak zapewne uczuleni jesteście w tej kwestii ale musicie zawierzyć mi na słowo i grzecznie poczekać (jeszcze trochę wink.gif).

Na fali planowanego zmartwychwstania planowana jest również rozbudowa platformy k.info, m.in.:
  • dev.konnekt.info - ekosystem dla developerów (łącznie z hostowaniem wtyczek)
    • scentralizowany system zgłaszania błędów w K i wtyczkach
    • wiki dla każdego z pluginów
    • SDK w wersji online
    • przeglądarka kodu źródłowego (dla wtyczek na otwartych licencjach)
    • repozytoria SVN
  • rozbudowa k.info
    • strony developerów
    • lepsza obsługa centralek
    • statystyki użytkowania konta (pamiętacie system Beta ? smile.gif)
  • KPlugins marketplace - miejsce gdzie użytkownicy będą mogli zgłosić zamówienie na wtyczkę, a developerzy się ich podjąć. stawka (lub jej brak), licencja i szczegóły dot. funkcjonalności wtyczki mogą być negocjowane przez obie strony.

wymienione punkty stanowią tylko część tego co mamy w planach, lubimy zaskakiwać smile.gif

(Zrzuta na) nowy serwer:
(tutaj zaczyna się prośba o wsparcie)

aby zrealizować zamierzone plany, zdecydowaliśmy się wykupić dedykowany serwer, który jak się możecie domyślać tanim nie jest.
dokładniej rzecz biorąc wyniesie nas on 50 euro miesięcznie (+ kolejne 100 - tak, również euro - za setup).

od siebie dodam, że jest to (dla mnie) kwota niemała i nawet podzielona na kilka osób przeliczy się na realne, extra godziny pracy które będę musiał poświęcić aby móc w ogolę partycypować w tym przedsięwzięciu, mimo to ciągle uważam, iż warto i nie mam nic przeciwko temu smile.gif

jednakże, jeżeli zależy wam na przyspieszeniu biegu wydarzeń, możecie zrobić w to najprostszy znany sposób, mianowicie: rzucając na tacę talara czy dwa ;>
równanie w tym wypadku jest proste: więcej talarów = mniej pracy = więcej czasu dla K.
zebrane w ten sposób pieniądze zostaną przeznaczone na opłacenie serwera na najbliższe lata.

e-taca na którą możecie rzucać co łaska:
Imię i nazwisko: Sijawusz Pur Rahnama
Adres: ul. Schroegera 40/3
01-822 Warszawa
Numer rachunku: 50102055581111149982700248
kod Swift: BPKOPLPW

w tytule płatności prosiłbym o podawanie nicka z forum, bądź imienia i nazwiska abyśmy mieli co umieszczać na liście darczyńców ;>

(uprzedzając ew. pytania o reklamy w komunikatorze)
jaki jest jeden z powodów dla którego tak lubimy Konnekta ? myślę, że zgodzimy się z tym, że to BRAK ŚMIERDZĄCYCH REKLAM !
Konnekt nie splamił się nigdy tym, jakże niegodnym "ficzerem" i nie stanie się to również i teraz, howgh.

disclaimer: posty z pytaniami "kiedy zrobicie X ?", "dodajcie ficzera Y", etc. będą lądować w koszu

Sytuacja na froncie:
Stan kiesy wynosi: 1060 zł (+ 920 już spożytkowane) !

Wsparli nas:
Klocek, joshua, Zhvir, Trial, domek, zimaq, sasquacz, ved, kam104, bogdan89, Bo$s, Wizard, Lukas77, szus, neXen, lenrock, MNC, powicher, ughost, saCOOL, sn0wman, bone, Wron3k, Bialy663, eravion, corruo, zlecony, Versago, acti357, 2230093 aka R-aven, castus, zEB, Paweł Kruk, b4rt0, raf, rysi3k, Piotr 'tasia' Kaczor, anonimowy, kaczo, silvervenom, emichal, mRuk, ikari, qadrat, ph33r, CIA-Agent, k14, bgi, wodzu, dwiekopy, Wallenrod, kef, von_Marcus, Pirx, arct!c, thinker, Smiehu, arkadyjczyk, mpxplayer.pl, amnes, mariush, njakub, bywciu, myshol, twinsen, ralph, swift, GuZiK, korro, Case, tas, banan i ziziok.

Ten post edytował Sija 30.05.2008 - 19:54
User is offline
Go to the top of the page
+Quote Post
26 Stron V  1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
Odpowiedzi(1 - 19)
Bandit
post 23.01.2008 - 07:28
Post #2

Zaawansowany

2 lata oczekiwań :/ wielu z was czekało pewnie z 5. Kilkoma słowy jest to idealny moment! POWODZENIA! moderatorzy->jak możemy pomóc?
User is offline
+Quote Post
Wizard
post 23.01.2008 - 10:57
Post #3

Gaduła

Jestem podbudowany biggrin.gif. Na takie info czekało się od 2005, to już 3 rok smile.gif. Myślę, że niezłym pomysłem będzie jakiś pasek postępu z dotacjami, a użytkownicy którzy wpłacą powyżej jakiejś tam kwoty, mogą być śmiało wynagrodzeni wyższą rangą/gwiazdką/większy download na pliki czy coś w tym stylu smile.gif
Pozdrawiam smile.gif
User is offline
+Quote Post
ciolo
post 23.01.2008 - 15:26
Post #4

Gaduła

Ja się dorzuce oczywiście, niech tylko kaske wezme smile.gif
User is offline
+Quote Post
joshua
post 23.01.2008 - 19:55
Post #5

Gaduła

ja już dorzuciłem! pozdro dla Was chłopaki! kasa i tak się już dawno należała. konnekt towarzyszy mi od długich lat - liczę na to,że jeszcze długo z nim pozostanę smile.gif
User is offline
+Quote Post
sasquacz
post 23.01.2008 - 20:38
Post #6

Gaduła

nigdy w zyciu nie zbrukalem swojego konta zadnymi dotacjami na rozne strony torrentowe itp, ale konnekt to zupelnie co innego smile.gif rozdziewiczyliscie mnie! powodzenia, sianko poszlo
User is offline
+Quote Post
zimaq
post 23.01.2008 - 22:56
Post #7

Ekspert

Jazda, jazda kUserzy, wspierać, wspierać nasz ukochany projekt!
W końcu chcecie nowości, a jak wiadomo, w tym świcie nic nie ma za darmo. Nawet symboliczna złotówka się liczy, a czy złotówka to aż tak dużo? Nie, no właśnie, a jak wiadomo grosz do grosza... ;-)

Życzę powodzenia w zbiórce i wierzę w Nas, kUserów! ;-)
User is offline
+Quote Post
zhvir
post 23.01.2008 - 23:04
Post #8

Ekspert

Chciałem przesłać trochę sianka a w e-banku: przerwa techniczna prosimy spróbować później... hehe
...to spróbujemy później

poszło

Ten post edytował zhvir 24.01.2008 - 00:06
User is offline
+Quote Post
domek
post 23.01.2008 - 23:09
Post #9

Już-trochę-lepiej

i ja! smile.gif
User is offline
+Quote Post
ved
post 24.01.2008 - 11:15
Post #10

Ekspert

no to 100 na setup prawie jest:>

Jak rozwiazecie comiesieczne doplaty
?

Z drugiej strony nie wierze z etrudno bedzie znalezc 50 wiernych userow ktorzy co miecha ten 1eur=1 piwo na konnekta odstapia:>
User is offline
+Quote Post
Keleos
post 24.01.2008 - 14:07
Post #11

Ekspert

ved - nie wiem jak tam stoisz z wymianą walut, ale 100zł nie równa się jeszcze 100 euro... ; D

"dokładniej rzecz biorąc wyniesie nas on 50 euro miesięcznie (+ 100 za setup)."
User is offline
+Quote Post
LooL
post 24.01.2008 - 16:17
Post #12

Zaawansowany

QUOTE(Sija @ 23.01.2008 - 02:07) *

Garść informacji:
(tutaj zaczyna się prośba o wsparcie)

aby zrealizować zamierzone plany, zdecydowaliśmy się wykupić dedykowany serwer, który jak się możecie domyślać tanim nie jest.
dokładniej rzecz biorąc wyniesie nas on 50 euro miesięcznie (+ 100 za setup).

Nareszcie coś sie ruszyło, fajnie wink.gif
Ale co będzie później ?
Raz możemy się złożyć, ale nie co miesiąc...
Jakieś pomysły ? unsure.gif
User is offline
+Quote Post
mk89
post 24.01.2008 - 16:42
Post #13

Już-trochę-lepiej

reklamy?
User is offline
+Quote Post
LooL
post 24.01.2008 - 16:47
Post #14

Zaawansowany

Może to zabrzmi idiotycznie...
Ale czy można pomóc wysyłając esa ?
User is offline
+Quote Post
Sija
post 24.01.2008 - 17:07
Post #15

przybył ze wschodu aby zasiać niepokój

hehe, wysylajac smsa bardziej pomoglbys operatorowi niz nam wink.gif no i nie, nie jest to mozliwe.

co do przyszlych sposobow finansowania: niestety nie ma obecnie zadnego dobrego planu rozwiazania tej kwestii, wiec do czasu az takowy nie powstanie, bedziemy zmuszeni pokrywac koszty z wlasnej kieszeni i oczywiscie z tego co rzucicie na tace.
User is offline
+Quote Post
ved
post 24.01.2008 - 18:08
Post #16

Ekspert

No ja mowie ze 1eur = 1 piwo (4-5zl w lokalu:>)

Mysle ze znalazloby sie chetnych zeby bulic;>
User is offline
+Quote Post
Puma
post 24.01.2008 - 18:16
Post #17

Zaawansowany

Bez planu jak opłacić serwer miesięcznie to tak akcja jest do niczego. Zamiast podbudować userów to zniechęcacie. Wpierw opracujcie sensowny plan a potem dopiero proście o wsparcie. Nikt nie będzie co miesiąc płacił za serwer.

Czyli 150 piw co miesiąc...nie ma siły żeby tyle userów było chętnych miesięcznie.

Ten post edytował Puma 24.01.2008 - 18:18
User is offline
+Quote Post
Keleos
post 24.01.2008 - 18:31
Post #18

Ekspert

Puma - setup jest JEDNORAZOWY jak mniemam.. samo słowo setup to sugeruje ; )

Utrzymanie serwera to 50 piw ; )

Rzeczywiście, plan musi być, bo żeby ciągnąć z kieszeni 'cywilów' to to krótkoterminowe rozwiązanie...

Reklamy, jasne.. ale proszę, na WWW, a nie w komunikatorze ; )
[chociaż zapewne setki z ans i tak używają adblocka i reklam nie widzą, no ale cóż, można zrobić sobie wyjątek i klikać z uporem maniaka w addclicki]
User is offline
+Quote Post
LooL
post 24.01.2008 - 18:36
Post #19

Zaawansowany

Może jakiś sponsor ?
User is offline
+Quote Post
Bandit
post 24.01.2008 - 19:52
Post #20

Zaawansowany

W zasadzie sponsor nigdy nie da Ci w ciemno pieniędzy to raz, dwa, że wątpie, aby znalazło się dużo sponsorów na taki projekt, a 3 to, to, że jak by nie zrobić to pierwszą ratę musi opłacić autor lub nie bójmy się tego określenia współautorzy, mam tu na myśli nas, forumowiczów, każdy z nas ma jakiś swój wkład w projekt. Kasa ode mnie będzie dopiero 10 :-(
User is offline
+Quote Post
26 Stron V  1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Aktualny czas: 3.09.2010 - 01:34