Forum Wtyczki przeznaczone jest do ogólnych dyskusji na temat wtyczek, każda wtyczka posiada swój wątek.
Zakładanie nowych wątków jest możliwe wyłącznie przez developerów. Twórcy 'niezrzeszeni' proszeni są o zakładanie wątków na forum Tworzenie Wtyczek, zostaną one przeniesione przez moderatorów.
Przed wysłaniem posta upewnij się czy odpowiedź na twoje pytanie, bądź problem nie pojawiła się już wcześniej!!
| hao |
20.04.2005 - 10:14
|
![]() tak, to ON! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wczorajsze przygody z serwerem skłoniły mnie do napisania w rekordowym tempie nowej, prostej jak budowa cepa wtyczki.
Checky co podany czas wywołuje określone polecenie. Jeżeli polecenie (np. php moj_super_skrypt.php) zwróci jakikolwiek kod błędu - Checky uznaje to za pojawienie się problemu, zmienia status kontaktu na ONLINE (żeby był na samej górze), informuje przez K.Notify i wydaje nieprzyjemne dźwięki Instrukcja obsługi: - Dodajesz kontakt - Wybierasz mu sieć "Checker" - Naciskasz zapisz i koniecznie zamykasz okno "Więcej" - Edytujesz kontakt - wpisujesz w zakladce "Checker" dowolne polecenie do wywolania, czas w sekundach i zaznaczasz checkboxa - naciskając "Sprawdź" upewnisz się czy wszystko hula... voilla Na razie requestów nie przyjmuję, najprawdopodobniej udostępnię kod razem z zestawem klas Stamina, z których ta wtyczka korzysta bardzo intenstywnie (przez moment korzystała też z Alphowego API Konnekta Changelog Wersja 1.0 Powstała tak szybko po wersji 0.1, że chyba nie ma sensu pisać changeloga Wersja 1.1 - zwrócenie kodu błędu >= 10 wyrzuca informację krytyczną - z własnym dźwiękiem powiadomienia i pojawiającą się upierdliwie za każdym razem - dzwieki w kSound to "checkyFailed" i "checkyCritical" - w wydruku polecenia można wstawić dwa zestawy specjalne: CODE <konnekt:status>To pojawi się jako status opisowy kontaktu</konnekt:status> <konnekt:notify>To pojawi się w powiadomieniu K.Notify</konnekt:notify> - w katalogu \checky znajdziecie dwa skrypty PHP: check_load.php - Wyszukuje ciągu znaków "load average: ##, ##, ##", wybiera środkową liczbę i porównuje z parametrami wywalając warning albo krytyka np: CODE check_load.php http://jakas.strona/load.php 5 10 check_status.php - Łączy się ze stroną i sprawdza zwrócony status HTTP (Wymaga rozszerzenia CURL do php!) np: CODE check_status.php http://jakas.strona/ check_status.php http://jakas.strona/ktora_powinna_zwracac_403 403 Wersja 1.2 - można ustawiać ikonkę na liście kontaktów CODE <konnekt:icon>Numerek</konnekt:icon> Numerek podajemy jako: Liczba_dziesiętna, #Szesnastkowo, 0xSzesnastkowo - czyli zadziałają wartości podawane przez listę ikonek Konnekta... - dwuklik na kontakcie odświeża wartość (i wyświetla wynik) Wersja 1.3 - poprawiona wartość NET wtyczki (80 -> 82), kontakty oczywiście poprawiane są automagicznie - powiadomienie KNotify o ustąpieniu błędu znika samo (pozostałe wymagają kliknięcia) Ten post edytował hao 25.04.2005 - 15:56 Załączony/e plik/i
checky.zip ( 71,78k )
Liczba pobrań: 1638 |
![]() |
|
![]() ![]() |
| Olórin |
20.04.2005 - 14:04
|
![]() konnekted people ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak taki php zwracajacy kod błędu wygląda ? ;>
|
![]() |
|
| LooZ^ |
20.04.2005 - 14:47
|
|
Gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja wiem, ze jestem ignorantem, ale do czego to moze sie np. przydac?
|
![]() |
|
| hao |
20.04.2005 - 14:49
|
![]() tak, to ON! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sprawdzam obciążenie serwera i odpytuje domeny czy działają jak należy
|
![]() |
|
| atol |
20.04.2005 - 15:53
|
![]() Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jest to zapewne malutki kroczek w kierunku php bota
|
![]() |
|
| Flind |
20.04.2005 - 16:56
|
![]() Zaawansowany ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam za pomocą komendy PING spradzam czy jestem połaczony z internetem
|
![]() |
|
| dulek000 |
20.04.2005 - 17:37
|
![]() Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wydaje się bardzo przydatne, ale nie rozumiem jak z tego korzystać. Co mam w polu "polecenie", jeśli chcę sprawdzać obciążenie serwera?
Ten post edytował dulek000 20.04.2005 - 17:38 |
![]() |
|
| Olórin |
20.04.2005 - 18:40
|
Namiastka pogodynki ;-) Oczywiście musicie zmienić kod miasta w URL'u na wp
Poprawiona wersja -> hao - może by jeszcze możliwość ustawiania ikony kontaktu z poziomu skryptu ;-) a rejestrować je można poprzez kStyle ;-) Ten post edytował riddle 25.04.2005 - 00:20 |
![]() |
|
| bakerss |
20.04.2005 - 19:17
|
![]() Zaawansowany ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Olórin - co wpisać w polecenie żeby uruchomić ten skrypt?
|
![]() |
|
| Olórin |
20.04.2005 - 19:26
|
Ja mam
CODE d:\usr\php\php d:\check.php Gdzie D:\usr\php to katalog instalacji php, a d:\check.php to ścieżka do skryptu... |
![]() |
|
| zimaq |
20.04.2005 - 20:00
|
|
Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No ja mam:
CODE c:\Program Files\WebServ\php c:\pogoda.php i mi wyskakuje że Wprowadzona komenda jest niepoprawna! ... |
![]() |
|
| Olórin |
20.04.2005 - 20:17
|
A może spacja przeszkadza w ścieżce ;> Spróbuj
CODE "c:\Program Files\WebServ\php" c:\pogoda.php i czy c:\Program Files\WebServ\php jest scieżka do php.exe ;> |
![]() |
|
| zimaq |
20.04.2005 - 20:29
|
|
O tera działa ;]
dodałem bezpośrednio do php.exe btw. teraz by się przydało w sprzątaczce dodać Checky na pierwszą pozycję w sortowaniu wg. sieci Ten post edytował zimaq 22.04.2005 - 14:43 |
![]() |
|
| Olórin |
20.04.2005 - 20:35
|
Ustaw sortowanie alfabetyczne ;P
BTW, u mnie przy <konnekt:info> jest opis ;> |
![]() |
|
| zimaq |
20.04.2005 - 21:02
|
|
Od nauki już głupieję... faktycznie jest
Wiem hao, że nie przyjmujesz requestów, ale pozycja w menu konekstowym kontaktu checky o nazwie: 'Sprawdź' ( jak button w 'Więcej' ), by mnie bardzo ucieszyła, tymbardziej jakby to była domyślna akcja po dwukliku QUOTE Ustaw sortowanie alfabetyczne ;P Dałem liczbowe - malejące i grupy te co chce, pozostały bez zmian a Checky mam na górze Ten post edytował zimaq 20.04.2005 - 21:28 |
![]() |
|
| torn |
21.04.2005 - 01:33
|
![]() tak, to ON! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
| Sija |
22.04.2005 - 03:32
|
![]() przybył ze wschodu aby zasiać niepokój ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam dwa powazne bugi za to, as usual ;>
[1]: NET Checkiego gryzie sie z IRCem [by nix] [2]: kontrolka [Wiecej] -> [Opis wlasny] nie da sie przewijac [bo jest wylaczona, co nie zmienia faktu, ze powinna sie dawac przewijac |
![]() |
|
| Olórin |
22.04.2005 - 05:47
|
Zamiast ustawiać jej status disabled, lepiej ustawić locked.....
|
![]() |
|
| k3mpa |
22.04.2005 - 13:31
|
![]() Gaduła ![]() ![]() ![]() ![]() |
taka mała wtyczka a jaka pocieszna ..
jeszcze jedno ... Ten post edytował k3mpa 22.04.2005 - 13:32 |
![]() |
|
| Aule |
22.04.2005 - 15:21
|
![]() Przybysz z Valinoru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam pytanie. Ta wtyczka i tak chyba tylko do obsługi skryptów php służy, więc czy nie możnaby zrobić kontorlki w ogólnym konfigu ze ścieżką do php? To troche mało wygodne, gdy trzeba ustawiać dla każdego kontaktu tą samą ścieżke do php.
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 30.07.2010 - 05:44 |