Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Badanie liczby użytkowników Konnekta.
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
corne
Używamy Konnekta na co dzień ale nawet nie wiemy ilu nas jest. Celem tej sondy jest pokazanie autorom jak wielką mają rzesze zwolenników i tym samym zachęcić do rozwijania tego wspaniałego multikomunikatora.
Pozdrawiam wszystkich Konnekt-userów.
arct!c
Mylisz trochę pojęcia mój drogi. Używanie KONNEKT'a, a rejestracja na forum to dwie różne rzeczy. Nie każdy użytkownik jest zarejestrowany i udziela się na forum (sam znam z 20 takich przypadków).

Wiec raczej ta sonda nie ma większego sensu...

Co do realnej ilości użytkowników. Hao i spółka wiedzą jaka to jest liczba (bynajmniej pi przez drzwi). Można było sprawdzić to poprzez 'Beta testing' w KONNEKcie, ale teraz nie działa, niestety.

Swoją droga ciekawy jestem jaka jest to liczba. Trudno mi nawet wybrać przedział liczbowy. Może miedzy 15-20 tys? Może więcej, a może mniej? Nie mam pojęcia. Mam nadzieje że kiedyś moja ciekawość zostanie zaspokojona smile.gif
dejko
Wg. Megapanelu, macie ponad 21 tyś userów.
Czy to dużo? ICQ w Polsce używa niecałe 15 tyś osób a Mirandy 5-7 tyś.
Kichą jest, ze taki badziewny Stefan ma tyle userów ile Konnekt i MIM razem wzięte wink.gif .
Mucha
I leci w dół. W marcu było ok. 40 tys, strata mniej więcej połowy użytkowników w ciągu 3 miesięcy (wg Megapanelu)
hash
Na co dzień używam Konnekta i Innego komunikatora (Gajim i Pidgin), trzeba przyznać, że chce sie przyzwyczaić do czegoś innego, żeby sie na to z Konnekta przesiąść.

btw. zna ktoś sposób na wyeksportowanie całego archiwum rozmów z Konnekta?
Wizard
Fajnie, że będzie (mam nadzieje...) Swift i kDotNet ale nie oszukujmy się - wszystko zależy od @hao który lubi znikać i mało się udzielać (w ogóle to się nie udziela wink.gif ). Padły centralki, użytkownicy (i to nie nowicjusze) przechodzą do konkurencji (lub są w trakcie zmiany). Krótko mówiąc - jest ogromny zastój i niewesoło.

.misiek
QUOTE(hash @ 31.08.2007 - 16:25) *

btw. zna ktoś sposób na wyeksportowanie całego archiwum rozmów z Konnekta?

'Się nie da w ogóle'. Chyba że ktoś 'commitnie' plugin [lub udostępni dbtool, dtbeditor czy jak to się zwało] tongue.gif

Chyba ze zadowala Cię zapis do xml'a lub txt. To kliknij opcje zapisz w historii ;]
corne
Nie oszukujmy się. Autorstwo komunikatora którego używa przykładowo 21000 osób coś daje ale i do czegoś zobowiązuje. Plus to że można się pochwalić przed pracodawcą dziełem - oczywiście jeżeli jest dobre tongue.gif tak jak Konnekt. Minus to że ten pracodawca daje Ci tyle szmalcu że zapominasz o swoim dziele a w wolnych chwilach czas poświęcasz na inne obowiązki i rozrywkę. Jak się coś stworzy za darmochę to może na początku jest to fajna zabawa ale z czasem wygrywa stara maksyma "Czas to Pieniądz".

Ps Nawet firma Actio promuje Konnekta. Było by wielką szkodą zaprzepaścić to dzieło. Tak naprawdę to jest szansa na wybicie się na rynku tak jak Mozilla która mimo wypuszczania darmowego oprogramowania zarabia miliony dolców. Nie wspomnę już od czego zaczynał google.pl.
lool_konekt
Arct!c ma racje, taka ankieta byłaby dobra na jakims wiekszym forum np. dobreprogramy.pl bo tam jest od groma ludu dry.gif
arct!c
To też nie ma sensu. Jedynie realna liczbę użytkowników można stwierdzić poprzez 'beta testing'. Dobre programy może i mają dużo użytkowników, zaś ze swoich znajomych nie znam nikogo kto by miał tam konto. Dodam że 60% moich znajomych używa KONNEKT'a. Taka moja mała sprawna propaganda smile.gif
hash
QUOTE(.misiek @ 31.08.2007 - 22:08) *

'Się nie da w ogóle'. Chyba że ktoś 'commitnie' plugin [lub udostępni dbtool, dtbeditor czy jak to się zwało] tongue.gif

Chyba ze zadowala Cię zapis do xml'a lub txt. To kliknij opcje zapisz w historii ;]

Zapis do xml jest ok, tylko że nie zapisuje to całej historii w jednym pliku za jednym razem, trza klikać na wszystko i robić dużo plików.
To jest bezsens ;/
ciolo
Wszystko ładnie, pięknie ale co z takimi ludzmi jak ja? W domu wieczorem używam oczywiście Konnekta, ale w pracy przez 8h zwykłego klienta gadu-gadu. Jaką mam opcje zaznaczyć w ankiecie ?
arct!c
Zrzucić KONNEKT'a na pendrive i nosić do pracy tongue.gif No i problem rozwiązany smile.gif
2230093
a może zamiast ankiety wtyczkę by jakiś zdolniacha zrobił. która by poraportowala użytkowników gdzies na serwer. Oczywiście wiadomo ze skorzystają z niego tylko Ci co zechcą ale jeżeli zależy nam na konnekcie to zrobimy i to.
Wtyczka mogla by informowac ile jest uzytkownikow ile online wiem wiem szalenstwo.
dulek000
Bez sensu, statystyki systemu beta z pewnością zawierają takie dane. Z tym, że Hao jakoś ich nie udostępnia…
ciolo
oj dobra zaczyłem że uzywam Konnekta tongue.gif
2230093
to może miało by i to sens, gdyby ankieta była na onecie albo na czymś odwiedzanym przez spoleczność nie tak bardzo zwiazana z konnektem
.misiek
dulek000, tylko ze one chyba przestaly juz jakis czas temu [dawno] dzialac tongue.gif

2230093, nie odwiedzam dennych 'portali' ;o

---added---
dulek000, nie wiedzialem, bo firewall juz mnie nie pytal [od dlugiego czasu] o wysylanie nic do beta.konnekt, albo w inne dziwne miejsca ;o
dulek000
Mylisz się, K nadal wysyła nieco info do systemu statystyk. Nie trzeba się tylko do niego logować. wink.gif
hao
Powiem tylko, że jeżeli znacie statystyki Gemiusa, to w przypadku Konnekta są one mocno zaniżone, przynajmniej procentowo smile.gif
Suchy
Dlaczego tej ankiecie co jakiś czas wydaje się, że ktoś w niej odpowiada? (o.O)

@Down
Nie spotkałem się nigdy z takim ustawieniem, że po oddanym głosie temat idzie na górę. Dzięki za wyjaśnienie.
SkkF
Bo ktoś widocznie głosuje w niej?
psota
Ja wnioskuje za zamknięciem tematu, albo przynajmniej sondy.
corne
Nie osiągnęliśmy nawet magicznej liczby 1000 respondentów dających "wiarygodne" wyniki ale i tak dziękuje wszystkim za oddanie głosu w ankiecie. Niech nam Konnekt dobrze służy. biggrin.gif
ved
Nie latwiej sprawdzic ile userow na tym forum (niektorzy sie rejestruja i nie pisza nic na pewno)??
pomnozyc przez 3 czy 4 i bedzie mniej wiecej.

Co do eksportu historii rozmow- polecam na przyszlosc konto na gmailu i wlaczona opcje archiwizowania na serwerze - doskonala sprawa i wyszukiwanie o niebo lepsze niz w kazdym komunikatorze. W koncu to Google:)

Poncio
Komunikatory
zasięg /użytkownicy
Gadu-Gadu 40,92% 5 657 509
Skype 27,25% 3 767 236
Tlen.pl 5,88% 813 657
MSN messenger 1,04% 144 238
AQQ 0,91% 125 956
Spik 0,39% 54 404
Stefan 0,15% 21 077
Konnekt 0,14% 19 639
Yahoo 0,13% 17 605
ICQ 0,12% 16 165

ranking komunikatorow... jak widac K zajmuje 8miejsce z 19 639 użytkownikami...;/
Keleos
... z jednej strony to nawet dobrze... wyobraź sobie 5mln użytkowników... jak myślisz, ileset dziennie postów mielibyśmy o treści "czemu konnekt się nie rozwija? mówię Wam, on umarł!" ? ; )
ZenitH
Dobrze powiedziane, ale wiadomo wyniki nie są aż tak dokładne, więc mysle, że co z tyś osób jeszcze więcej by się znalazło smile.gif
atol
Dziwi mnie brak mirandy w tym rankingu i tylko to mnie dziwi bo wiecie chyba nikt nie rozwija Konnekta, mówie wam hao chyba umarł! wink.gif
psota
Ja nie wiem jak oni K oceniali skoro nawet w K po ilości osób w sieci nie można ocenić, bo nie mamy własnej. tongue.gif
dulek000
Oceniane jest po statystykach odwiedzalności konnekt.info. To bardzo, bardzo niepewne dane. Tak naprawdę jedyną osobą, która ma dostęp do statystyk systemu beta jest Hao i tylko on wie w miarę dokładnie ilu jest użytkowników Konnekta.
BeautyFace
słuchajcie ja tez używam konnekta praktycznie odkąd sie pojawił, al od nie dawna pracuje na viscie i nawet nie moge zaktualizowac komunikatora a w temacie chyba juz nikt nie piszę
GuZiK
QUOTE(psota @ 2.01.2008 - 23:01) *

Ja nie wiem jak oni K oceniali skoro nawet w K po ilości osób w sieci nie można ocenić, bo nie mamy własnej. tongue.gif

to ranking komunikatorów, a nie sieci wink.gif

QUOTE(dulek000 @ 3.01.2008 - 15:32) *

Oceniane jest po statystykach odwiedzalności konnekt.info. To bardzo, bardzo niepewne dane. Tak naprawdę jedyną osobą, która ma dostęp do statystyk systemu beta jest Hao i tylko on wie w miarę dokładnie ilu jest użytkowników Konnekta.

A nie jest czasme tak, że na początku startu K wysyła jakiś dane?tongue.gif
dulek000
Wysyła. Dane beta. Które lądują o Hao, a nie w Megapanelu (bo o ile się nie mylę to ich statystyki). wink.gif
dent0n
QUOTE(arct!c @ 31.08.2007 - 11:29) *

Mylisz trochę pojęcia mój drogi. Używanie KONNEKT'a, a rejestracja na forum to dwie różne rzeczy. Nie każdy użytkownik jest zarejestrowany i udziela się na forum (sam znam z 20 takich przypadków).

Witam,

to mój pierwszy post tutaj i od razu potwierdzam powyższą wypowiedź. Używam konnekta od dawien dawna, jestem z nim wciąż, codziennie, na dobre i na złe mogłoby się powiedzieć. Czekam i czekam aż cokolwiek drgnie. Przyznam, że miałem okres zwątpienia i szukałem ucieczki do innych komunikatorów (AQQ, Miranda, Tlen), ale nie oferowały tego co konnekt. Najbliższy był AQQ.

Widzę, że powstają jakieś inicjatywy i chciałem tylko dać znać, jako jeden z wieeeelu użytkowników, którzy nie mają np. czasu udzielać sie na forum, ale są zadowolonymi userami konnekta - abyście nie dali umrzeć temu komunikatorowi.

Cenię w nim głównie prostotę. Nie lubię bajeranckich programów, służących do wszystkiego. Jeżeli chodzi o wygląd - który też jest bardzo ważny to preferuję spartańskie tematy, bez żadnych avatarów, dupereli, ma być tylko godzina, w której wiadomość nadeszła/wyszła i tekst. Lista również nie powinna być przebajerowana - tak jest w konnekcie (przynajmniej ja sobie tak w kilka chwil zrobiłem, bo przyznam, że nie pamiętam jak to wygląda defaultowo).

Long live konnekt!
kmiecik
Przeszedłem przez gro komunikatorów, żaden mnie tak nie wciągnął jak konnekt;)
AQQ dawało mi tez zadowolenia ale od momentu kiedy jest taka wtyczka to juz korzystam tylko z tego.
IrasDeeJay
Dla mnie Konnekt to absolutne mistrzostwo świata. Możliwościami to chyba przewyższa wszystkie inne razem wzięte komunikatory. Np wtyczka kAway powiązana z Autoresponderem. Konnekta propaguje wszędzie. Cała rodzina używa Konnekta, narzeczona tak samo, ludzie w pracy tez. Zapytani czy przesiąda się z powrotem na Gadu-Shit wszyscy kręcą głowami. Szkoda, że od jakiegoś czasu o jakis aktualizacjach ani widu ani słychu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.