Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: O ortografi na forum
Konnekt | Forum > Inne > Forum Konnekt.info
bakerss
QUOTE(Olórin @ 12.04.2005 - 20:23)
2. Nie czepiajcie się tak ortografi, szczególnie błędów w 1 wyrazie....nie mam nic przeciwko zwracaniu uwagi ludziom którzy robią 3 błędy w każdym wyrazie, ale pojedyńczy błąd każdemu może się zdarzyć ;-)
3
*

Polecam zainstalować do Firefoxa ten dodatek który elegancko sprawdza pisownie w napisanym tekscie.
Ryan
Skoro o ortografii mowa, to może i o interpunkcję warto zadbać? Pragnę zauważyć, że w języku polskim nie ma dziewiętnastokropek ani nawet siedmiokropek - bez urazy Olórin, ale takie tasiemce z kropek ranią moje oczy niczym niektuży órzytkovnicy i ich błędy ortograficzne (choć w mniejszym stopniu, to fakt wink.gif ).
Przemekc1
Ej wiecie co, powoli to forum zaczyna być już bez sensu. Co to jest kącik języka polskiego? mad.gif Przypominam, że to jest forum o komunikatorze internetowym. Zgadzam się jeżeli chodzi o kilka błędów w jednym słowie, ale jeżeli już ktoś zaczyna sie czepiać interpunkcji to chyba coś jest nie tak.
Olórin
Lepiej czyta się tekst napisany po polsku a nie po pooolskieemuuu ;-) Wiedz że przecinek może całkowicie zmienić sens zdania, przykład:
Nie, czekać na rozkazy

Nie czekać na rozkazy

Ten watek (i to zwrócenie uwagi) jest raczej "wishlistą" odnośnie nowego forum, niż "wstręntym czepiactwem"
Przemekc1
Wiem, że przecinek może zmienić treść zdania. Nie zmienia to jednak faktu, że na tym forum czuję się coraz bardziej jak na lekcji polskiego. Cały czas coś o błędach, teraz doszła jeszcze interpunkcja. Już kilka kropek za dużo zaczyna być widocznym błędem. Jest to ruch dobry, należy jednak zwrócić uwagę na jakim forum się znajdujemy.

PS. Tutaj, w tym wątku nie przeszkadza mi to "czepianie się". Powstał on chyba jako własnie swoista wishlista. Kiedy jednak ktos zacznie pisac o błędach w jakimś nie mającym nic wspólnego z interpunkcją temacie to moderator powinien coś z tym zrobić. (najlepiej byłoby gdybytylko moderatorzy mogli zwracać na takie coś uwagę).
riddle
Przemekc1, nie demonizuj wink.gif Jeden kolega zwrócił uwagę i od razu wszyscy moderatorzy i kTeam zacznie się czepiać takiej pisowni? No nie żartuj. :-)

Lecz błędy ortograficzne powinno się tępić. Powiem wprost - przez zwiększającą się ilość błędów, z jaką spotykam się w Internecie, także tutaj, mam coraz większe problemy z normalnym pisaniem. Kiedyś nie do pomyślenia było, żebym nie wiedział jak się pisze "póki" czy "stamtąd". Niestety plaga ortów łamie nawet takich "purystów" jak ja. Czasem po prostu piszę słowo z błędem, a po przeczytaniu dopiero orientuję się, że coś jest nie tak. Myślę, że nie tylko ja mam takie odczucie.

Nie czepiajmy się literówek, ani czeskich błedów, lub braku interpunkcji, przecież nie mam zamiaru spędzić 10h tutaj poprawiając posty. Lecz uważam, że ortograficzne powinno się zaznaczać ort! <- tak. Pewnie dla co niektórych to będzie istna rewolucja, próba zaburzenia wolności wypowiedzi, lecz z jednego forum komputerowo-specjalistycznego, na którym sobie co jakiś czas siedzę, takie działanie doprowadziło do ukrócenia lenistwa (bo co za problem przelecieć spellcheckiem (word, ffx extension, jabber agent).

Błędy ortograficzne są plagą. Choćby ten! :/
Sija
riddle: true, true.
Przemekc1
Nie czepiajmy się literówek, ani czeskich błedów, lub braku interpunkcji, przecież nie mam zamiaru spędzić 10h tutaj poprawiając posty.

Chodziło mi, że tylko moderatorzy powinni w razie potrzeby napisać "popracuj nad pisownią". W innym razie jeżeli każdy zacznie się czepiać to się zrobi bałagan. Może przesadzam, ale kiedyś na jednym forum była taka sytuacja. Z rok temu na jakimś forum o komórkach ktoś zaczął, a potem tak sie posypało tych wytykań i skończyło sie na kilkunastu banach.
riddle
Dlatego mamy ficzer "Zgłoś" i wszyscy są happy! smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif
Przemekc1
Lecz błędy ortograficzne powinno się tępić. Powiem wprost - przez zwiększającą się ilość błędów, z jaką spotykam się w Internecie, także tutaj, mam coraz większe problemy z normalnym pisaniem. Kiedyś nie do pomyślenia było, żebym nie wiedział jak się pisze "póki" czy "stamtąd". Niestety plaga ortów łamie nawet takich "purystów" jak ja. Czasem po prostu piszę słowo z błędem, a po przeczytaniu dopiero orientuję się, że coś jest nie tak. Myślę, że nie tylko ja mam takie odczucie.

Tu się zgodzę, przed chwilą w tamtym poście napisałem "komurka" bo często widać właśnie tak napisany wyraz.

PS. Dobrze, że mama wyrobiła u mnie chęć czytania książek. Dzięki temu jestem jednym z lepszych uczniów w klasie z ortografii, a i błędy nie zdarzają mi się zbyt często. (to tak na marginesie po zastanowieniu smile.gif )
TaO
Ja mam takie pytanie po co komu ortografia na forum ? nie moze byc np: pisanie bez polskich liter i jako taka ortografia ? bo pisanie ż , ć , ó itd. jakos mi sie nie chce... jestem tu by dostac odpowiedz na nurtujace mnie pytanie a nie pisac prace maturalna z polskiego :/

PS: nie mylic z pisaniem 1337'em czy innym FrEaK'eM itd. takie cos tez napawa mnie obrzydzeniem :/
Olórin
Pisanie bez polskich liter IMO ujdzie, ale nie ujdzie napisanie z błędem.....

Praca maturalna ? Czasami jak czytam posty, które są napisane bez żadnej interpunkcji, dużej litery na początku zdania i mają jeszcze masę błędów, to nie wiem o co w poscie chodzi, już nawet nie chodzi o to że to niechlujnie wygląda, ale nie da sie zrozumieć czyjejś wypowiedzi.
riddle
Dodam jeszcze do wypowiedzi Olórina to, że jeśli my sami nie weźmiemy się w garść, to nikt za nas tego nie zrobi. W szkole jak będziesz mówił "poszłem" to cię poprawią, a tutaj jak napiszesz "żodkiefka" i nikt nie zareaguje, a do tego jak jeszcze ktoś tak napisze, będziesz pewien, że tak się to właśnie pisze. Ludzie, zwłaszcza młodzi coraz więcej czasu spędzają przy komputerach, Internecie.

Jeśli chcesz oglądać za parę lat zabugowane do granic możliwości wypociny jakiegoś "dysortografa", to proszę bardzo. Ja wiem jak to oddziaływuje na innych i nie będę na to patrzył obojętnie.

Wystarczy wejść na 30 blogów. Trzydzieści, bo przeciętnie w grupie jest trzydzieścioro uczniów. Czy tam będą dwie osoby...? :/ Ludzie są tak leniwi, że im się po prostu nie chce pisać poprawnie. Tu nie ma nauczycieli, nie ma nikogo, kto zwróci uwagę - no to sru, a co mi tam.

Może się teraz wydawać, że chcemy się bawić w nauczycieli, bo mamy chore ambicje. To wy przychodzicie do nas z pytaniem, my odpowiadając za darmo możemy tylko żądać tego, że nie będziemy lekceważeni takim stylem pisma. O! :]
lhs
OK, zwracam się do moderatorów: od czasu mojej rejestracji na tym forum nie opuściłem ani jednego posta, i muszę szczerze przyznać, że w wielu wypadkach włosy mi dęba stawały. Nie możemy osobiście zwracać delikwentom uwagi na ich błędy (słusznie całkiem), poleca się nam wysyłać privy - ale kto po otrzymaniu priva zaraz swoje błędy poprawi?? Całkowicie zgadzam się z riddlem, że z tą plagą należy wreszcie zacząć walczyć - dlatego postanowiłem od dzisiaj wszystkie zauważone błędy zgłaszać (a w zauważaniu błędów całkiem niezły jestem - ciekawe, jak długo wytrzymacie wink.gif ). A dla wątpiących w moje kwalifikacje ogłaszam konkurs - kto znajdzie największą ilość ortów popełnionych przeze mnie.
Olórin
Z tym ze nie zgłaszajcie pojedynczych ortów, a jak już zgłaszacie to wyślijcie jeszcze PW do osobnika :]
Przemekc1
No skoro już taka akcja się szykuje to ja też się mogę przyłączyć. Tylko znowu żeby nie popaść w kolejną skrajność. Jeżeli komuś zdarzy się jakiś taki błąd wynikający z przestawienia litery to powinno być to ignorowane. Tak samo jeżeli ktoś pisze cały czas OK, a zaliczy wpadkę to powinno być to pominięte. No i zobaczymy co na ten cały pomysł moderatorzy wink.gif
winthux
Ja stosuję taką metodę:
jak zauważę błąd to wysyłam priva do usera z zaznaczonym błędem i poprawną formą oraz z poleceniem, żeby to naprawil :]
Przemekc1
Jeżeli ktoś jest w porządku to może zwróci na to uwagę, ale jeżeli komuś na tym nie zależy to się nie przejmie tym zbytnio.
lhs
... i odpisze: "Odwal się, nie jesteś moderatorem".
winthux
To poziom ostrzeżeń mu się zwiększy wink.gif lub usunie się takowy post chyba, że wnosi coś ważnego to można samemu poprawić błędy tongue.gif
winthux
QUOTE(lhs @ 18.04.2005 - 19:10)
... i odpisze: "Odwal się, nie jesteś moderatorem".
*

to zwróć się do moderatora a on już swoje zrobi smile.gif
lhs
winthux - odpisze na privie, nie na forum.
Przemekc1
Tak przy okazji, czy jeżeli naklne na kogoś w prywatnej wiadomości to ma to jakieś odzwierciedlenie w ostrzeżeniach?
lhs
winthux - coś nam się myśli plączą... Sytuacja jest taka: widzę błąd, zgłaszam modom, wysyłam gościowi priva, gościu odpowiada: "Odwal się", zgłaszam odpowiedź modom, modzi (modowie?? wink.gif moderzy!! ) zwiększają poziom ostrzeżenia... - nie za długa akcja, jak na jeden błąd??
riddle
Jasne że za długa. Lepiej samemu poprawiać. Ja będę stosował przekreślenie i kolor jednak.. tutaj szybciej się to robi. Więc taka prośba - czy można udostępnić dla moderatorów dodatkowe przyciski w edytowaniu wiadomości? Błagam smile.gif
winthux
lhs, ja to widzę tak:
widzisz błąd, wysyłasz priva do usera, żeby poprawił, a jak nie będzie chciał to dopiero wtedy zgłaszasz moderatorom - scenariusz w przypadku jednego błędu ort. pierwszego stopnia

Gdy post ma rażącą ilość błędów to zgłaszasz moderatorowi bez wysyłania pm do usera. Moderator zmusza jakoś do porawy użytkownika (tongue.gif) lub wywala posta
Olórin
QUOTE(Przemekc1 @ 18.04.2005 - 19:13)
Tak przy okazji, czy jeżeli naklne na kogoś w prywatnej wiadomości to ma to jakieś odzwierciedlenie w ostrzeżeniach?
*

IMO powinno mieć, jakbym sam takiego dostał to nie zawachałbym się podbić % (albo poprosić o to moderatora) ;-)
winthux
riddle - ale nie o to chodzi, że przyzwyczajać użytkowników, że ich błędy będą poprawione przez moderatorów tylko, żeby sami się nauczyli dbać o własną ortografię i zapamiętali jak się pisze niektóre wyrazu, z kórymi mają problemy smile.gif
lhs
winthux - problem polega jeszcze na tym, że delikwent zupełnie inaczej odbierze priva od moda, a inaczej priva od jakiegoś lhs-a z gór wink.gif Poza tym nie jestem pewien, czy sam powinienem wchodzić modom w ich kompetencje - mam być modem "zakonspirowanym"?? cool.gif
riddle
No pewnie masz rację, winthux .. ale mimo wszystko uważam, że ludziom nie będzie się chciało poprawiać. Lepiej kasować słowo niż toczyć wojnę, na 4-5 czynności w odstępie 10 minutowym. IMHO beznadzieja. Kasowanie słowa uchroni przed przyswojeniem złej pisowni.

W ogóle poprosiłbym o wydzielenie dyskusji o ortografii stąd. Robi się ciasno, a może ktoś chciałby napisać o czymś innym także, a nie chce się wcinać w naszą dysputę.

// Done [Olórin]
winthux
lhs - liczę się z tym, dlatego jak nie będzie reakcji z jego strony to zgłaszaj do moda,

P.S.
Możesz być górskim moderatorem, który zakonspirowany niczym szpieg zbiera informacja i przekazuje je do góry wink.gif

riddle, jakoś jak zwracałem uwagę to ludzie poprawiali swoje posty, trzeba po prostu dobrze sformułować pm a nie najeżdżać na gościa, że nie zna polskiego....

aha... i trochę tolerancji, żeby nie zrobiło się to forum zamknięte dla ludzi z kręgu konnekta, którzy na dodatek poprawnie piszą po polsku...

P.S.
To wydzielenie wątku skopało mi strukturę drzewa sad.gif
Przemekc1
No, a powiedzmy, że ktoś nie będzie się do tego stosował. Może warto dokonać korekty w regulaminie?

19. Przed wysłaniem posta użytkownik powienien sprawdzić go pod kątem błędów ortograficzny i poprawnie stosowanej interpunkcji.

I tutaj powinno być dopisane " w razie nagminnego nieprzestrzegania punktu 19 obowiązuje..."
atol
Ja sie staram pisać po polsku. FAkt czasem jak każdemu trafi sie jakiś byk, jednaj jest coś takiego jak edycja, czytam własne odpiwiedzi i staram sie poprawiać błędy. A jak ktoś zauważy bład i wyśle mi PM to tak głupio sie robi człowiekowi (jeszcze pamiętam jak mi wysłał pm pielgrzym i pisał by poprawić błąd bo bedzie kolejna wojna na forum). Trzeba sie zastanowić nad sesem tego typu wjen o ó lub rz smile.gif
lhs
winthux - nie za dużo się spodziewasz?? huh.gif Mam wysyłać priva do gościa, następnie sprawdzać, czy zareagował (jak długo?? jak często??), a dopiero później zgłaszać?? Sorry, ale wybieram wersję prostszą - bezpośrednie zgłoszenie do moderatora.

EDIT: Kto, do jasnej, korzysta z droot.info??
Sija
lhs: ja, a co ? nie dziala Ci przypadkiem? ;>
lhs
Nie działa. Ciągnie i ciągnie i sciągnąć nie może... (Grafika w sygnaturce, jak mniemam).

EDIT: Już nie mniemam, już wiem: http://droot.info/files/sig.gif
Sija
lhs: dobrze mniemasz - problemy z DNSami na serwerze. a admin w Chinach ;>
lhs
a admin w Chinach ;>

Ni hao.
riddle
Odnośnie tej rozmowy wyżej: uśmiałem się :DDD

No, ale na temat: oczywiście, że nie należy robić z tego forum czegoś zamkniętego. Ja będę poprawiał, a nie raportował. Nie mam czasu na coś innego, sory. Lecz nie wymagam od innych tego. smile.gif
lhs
QUOTE(riddle @ 18.04.2005 - 20:44)
Ja będę poprawiał, a nie raportował. Nie mam czasu na coś innego, sory.

A ja Ci będę raportował, a nie poprawiał. Nie mam uprawnień do czegoś innego, sorry tongue.gif
case
QUOTE(winthux @ 18.04.2005 - 19:05)
Ja stosuję taką metodę:
jak zauważę błąd to wysyłam priva do usera z zaznaczonym błędem i poprawną formą oraz z poleceniem, żeby to naprawil :]
*

.. i niech przepisze tysiac razy w notesiku.. laugh.gif
Ryan
O matko, gdybym się spodziewał takiej wojny to siedziałbym cicho. Następnym razem zapamiętam, że 90% społeczeństwa nie potrafi z dystansem podejść do tego co widzi na forum. sad.gif wink.gif

Przemekc1: ani przez chwilę nie chciałem biegać za użytkownikami tego czy innego forum i karcić ich za przecinki. Zauważyłem jedynie, że wielo-wielokropek jest konstruktem polskiemu językowi nieznanym. Dla mnie to podobny element wypowiedzi jak stada wykrzykników na końcu zdania 'Pomurzcieeee!!!!!!!!!!!'. Najlepiej w ogóle jak wykrzykniki się animują. wink.gif Nie chcąc być gołosłownym podałem przykład wypowiedzi Olórina. Zresztą co ciekawe nie sam zainteresowany się oburzył a Ty. :] I po co?

Sądzę też, że Twoja ocena forum jako lekcji polskiego jest zbyt daleko idąca. Ale, oczywiście, masz prawo tak to odbierać.

Backseat moderation w moim wypadku odpada - nie piszę nigdy postów typu 'popełniłeś K błędów', 'ten wątek powinien być zamknięty' itp. jeśli nie jest to wyłącznie dodatek do merytorycznej treści posta. Jeśli mam uwagę na temat wątku lub użytkownika - piszę do moderatora (piszę tutaj o forach w ogóle, nie o tym w szczególności). Przyczyna tego jest prozaiczna - zbyt wiele for było na mojej głowie i zbyt często wkurzał mnie syndrom sidekicka admina.

TaO: powtórzę tylko to, co napisał Olórin. Przy nagromadzeniu błędów wszelkiej maści ciężko jest zrozumieć co ktoś miał do przekazania. Na domiar złego takie partaczenie języka często idze w parze z charakterem chcę-muszę! Na jednym z forów panuje plaga młokosów zadających pytania w stylu 'fajmon strkone hce se zrobic i nie wiemjak-POMURZCIE!!!!!!!!'. Taki koleś pisze potem jeszcze kilka razy posty utrzymane w podobnej manierze obrzucając ludzi błotem, bo nikt nie chce mu pomóc. Pisanie bez polskich liter jest ok, póki 'póki' nie jest pisane przez u otwarte. wink.gif

I jeszcze coś od siebie: najlepiej przed wysłaniem przeczytać własny post. To nie boli. wink.gif
Przemekc1
Przecież się wcale nie oburzyłem biggrin.gif . Dla mnie jest to lekka przesada, ale dla innych nie. Każdy ma swoje zdanie. Widać jednak po liczbie postów, że stworzyłeś nowy ruch na forum tongue.gif Jest to zdecydowanie dobry ruch tylko obawiam się żeby to się nie posunęło za daleko. Niektórzy nie są pewni swojej wiedzy i prawdopodobnie będą się bali zapostować. (oczywiście wyolbrzymiłem to, ale tak się może stać)

PS. Ty także podchodź z pewnym dystansem do tego co piszą na forach. (szczerze mówiąc to podchodź z takim dystatnsem do mnie w szczególności, bo mam taki harakterek, że lubie czasem coś wyolbrzymiać).
Lwiczek
http://www.bykom-stop.avx.pl/ <- Konnekt też popiera? :>
Olórin
Mam mieszane uczucia co do tej akcji... Nie mam nic przeciwko poprawnej pisowni, ale strasznie irytuje mnie wstrętne czepiactwo, jechanie ludzi za pojedyncze literówki bo, nie ukrywajmy, ta akcja w końcu tak się skończy.
Lwiczek
Fakt, przyczepianie się do literówek to już przesada, jednakże wytykanie błędów - chociażby takich jak wskazane na stronie, uważam już za słuszne działanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.