Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc przy ogarnięciu funkcji forum
Konnekt | Forum > Inne > Forum Konnekt.info
misia
prawde powiedziawszy jakos nie do konca moge sie przyzwyczaic do nowego ukladu forum, zbyt duzo dzialow i poddzailow jak dla mnie, moze powiecie ze to w zaprowadzilo pewien lad i porzadek, takie pogrupowanie cpostow sprzyja odnalezieniu tego czego szukamy...

ok biggrin.gif
jadnak dla mnie... no coz srednio mi sie do tego przyzwyczaja blink.gif

ale o co innego bede pisac...

czemu nie da sie z kazdego dzialu skasowac wszystkich postow?
na glownej stronie forum mamy "zaznacz wszystki posty jako przeczytane"
nie wydaje mi sie by wrzucenie podobnego "elementu" na pozostale strony dzialow stanowilo jakis duzy problem, a to imho by usprawnilo korzystanie z forum konnekta

tak samo nie ma kasowania przeczytanych postow po kliknieciu na "pokaz nowe posty" akurat tutaj mi sie wydaje to najbardziej potrzebne...
klikam NEW POSTS zaznaczam te ktore chce przeczytac i c, wraca do strony glownej forum by ZAZNACZYC WSZYSTKIE PRZECZYTANE POSTY?? ....

troche okrezna droga wacko.gif

i jeszcze cos w zwiazku z NEW POSTS

czemu nie mozna sie bezposrednio przeniesc do ostatniego postu?? tylko maksymalnie na ostatnia strone danego topicu??
interesuje mnie tylko ostatnia wypowiedz, czemu wiec nie ma mozliwosci przeskoczenia od razu do niej???, jezeli ktos chce ogladnac cala strone ok, niech kliknie na ostatnia strone, ale jesli mnie interesuje tylko ostatni post??? to nie musze kliknac na ostatnia strone i dopiero tam przejechac na koniec strony sad.gif

dla mnie rozwiazaniem byloby umieszczenie w "okienku" ostatnia akcja przycisku, ktory przenosilby nas wlasnie do danego postu

uwierzcie mi to sie BARDZO przydaje

Zmieniłem nazwę topika na trochę bardziej odpowiednią. :/ //r
Ryan
Oznacz posty w dziale jako przeczytane - jasne, że jest to wykonalne, ale nie stanowi części bazowej funkcjonalności IPB (a przynajmniej o niczym takim nie wiem) i musiałoby zostać dokodowane przez K.team. To wymaga wolnego czasu, którego pewnie nie mają. unsure.gif

Widok wyłącznie ostatniego postu również nie stanowi czegoś, co jest w IPB na starcie. Ponownie wymaga to ingerencji w kod. Niemniej jednak powinnaś zastanowić się nad zasugerowaniem tych opcji autorom IPB. wink.gif Poza tym prawdopodobnie nie interesuje Cię wyłącznie ostatnia odpowiedź, a ostatnich kilka (te, których nie czytałaś).

Niemniej jednak wierzymy - zarówno to jak i kilkanaście innych funkcji byłaby przydatna, jednakże nie ma ich out of the box i w najlepszym wypadku trzeba na nie poczekać (w najgorszym nie będzie ich nigdy). dry.gif
misia
na VB to akurat jest normalna rzecza i nie nalezy do czegos niezwyzajnego, nie wiedzialam ze na IPB sa takie z tym problemy mellow.gif

wydaje mi sie ze przedstawione przeze mnie pomysl sa bardzo praktyczne, sama z tego "korzystam" codziennie i dlatego teraz z perspektywy czasu widze jakie sa to przydatne rzeczy smile.gif
zimaq
Jak to nie ma oznaczania postów przeczytanych tylko w dziale?
Kliknij na ikonę działu, jeśli się świeci wink.gif Działanie takie samo jak oznaczanie przeczytanych postów, tyle że dla jednego fora.

Jakby miało to działać, że po kliknięciu zobacz nowe posty, będą kasowane przeczytane? Nowe posty są oznaczane dla nowej sesji i powinny ( jeśli wszystko będzie działać należycie ) zostać oznaczone jako przeczytane w tej lub następnej sesji. U mnie tak jest ( choć i też nie zawsze, ale nie wszystko jest idealne ).

Pokaż nie przeczytane posty. Ten ficzer będzie w zbliżającym się IPB 2.1, a skoro licencja jest wykupiona - pojawi się prawdopodobnie też tutaj ( + klika innych bajerów jak edytor WYSiWIG - mi się to nie podoba, ale cóż; moderacja in-line; i więcej... ).
misia
Ihs jak wejde w danego posta z NEW POSTS to mi pozniej nie pokazuje ze juz to zostalo przeczytane, tylko nadal mam jako nieprzeczytany post mellow.gif

poza tym czemu po kliknieciu na KONNEKT FORUM (logo na gorze stron) przenosi nas do strony konnekta??? to chyba pewna niescislosc huh.gif

poza tym jestem zdecydowanie za spersonalizowanym panelem biggrin.gif

hmmm pokaze na paru przykladach z innego forum
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

na stronie glownej mamy jak w IPB wyroznoe rozne dzialy, tyle ze na VB wygladac to moze tak

mamy pokazany ostatni post w danym dziale i do tego przycisk ktory przenosi nas wlasnie do tego posta

mozna bezposrednio z posta wyslac PMa do danego usera, moze to dodatek, bajer ale przydatny, z biegiem czasu sam bys sie przekonal
zimaq
QUOTE(misia)
mamy pokazany ostatni post w danym dziale i do tego przycisk ktory przenosi nas wlasnie do tego posta

A to, to niby co jest ( wyróżnione miejsce ) ? mellow.gif

Było phpBB -było źle, jest IPB - jest źle.
I tak się nie będzie dało wszystkim dogodzić, bo zawsze się znajdzie ktoś komu nie będzie coś pasowało...

btw. lhs ( L na początku ) a nie Ihs smile.gif
misia
sorry nie wiedzialam ze to przenosi do ostatniego posta

Było phpBB -było źle, jest IPB - jest źle.
I tak się nie będzie dało wszystkim dogodzić, bo zawsze się znajdzie ktoś komu nie będzie coś pasowało...

hmmm oczywiscie ze sie na dogodzic wszystkim, ale czy to sa usprawnienia ktore moga zaszkodzic???, to sa dodatki, nie musisz z nich korzystac...

btw. lhs ( L na początku ) a nie Ihs

mea culpa wink.gif
skolima
Co do PM bezpośrednio spod posta... a to co?
Ten przycisk PM na dole?
misia
oki wspomnialam o PM fakt, ale zerknij na te screny, nietylko do PM to sluzyloby sad.gif
Ryan
@misia
View public profile -> 'Karta' pod fotką
Send a private MSG -> 'PM' obok karty
Send email -> w karcie lub po kliknięciu na nick nad awatarem
Find more posts -> po kliknięciu na nick nad awatarem
Ostrzeżenia są umyślnie ukryte przed nie-moderatorami i nie-właścicielem. Funkcjonalności z fotki z psem , jedynie w innym miejscu. Ciężko oczekiwać, że IPB będzie wizualnie identyczne z VB. wink.gif Zresztą np. mnie VB się nie podoba kompletnie.
misia
wiesz, powiem Ci ze jezeli chodzi o wizulna strone to mi sie IPB podoba bardzo, ale brakuje mi tego odznaczania postow,

wkurza nie powiem jak klikam na NEW POSTS i potem ze odznaczyc nowe posty jako przeczytane muse sie wracac do strony glownej i tam odhaczac OZNACZ JAKO PRZECZYTANE...
bo wejsce z NEW POSTS do danego postu, nie odznacza mi jako preczytanego i nadal w NEW POSTS sie pokazuje

po prostu umieszczenie MARK FORUM READ w NOWYCH POSTACH by rozwiazywalo ten "problem"

poza tym czy nie mozna by bylo szybkiej odpowiedz dac stale widocznej??, tak ze zjezdzam na dol strony i pisze a nie laduje SZYBKA ODPOWIEDZ, powiecie ze sie czepiam, ok, ale to sa tylko propozycje...

moze to wszystko gdzies utaj jest, ale ja tego nie widze sad.gif
skolima
Szybką odpowiedź zawsze widoczną możesz sobie włączyć.

Co do nowych postów : zostaje oznaczony jako przeczytany, ale nadal jest jako nowy. Zwróć uwage na zmianę koloru ikonki - staje się bledszy.

I jeszczeKliknij, aby zobaczyć załącznik
misia
gdzie sie ja wobec tego wlacza?? bo jak ja wlacze i odpisze, to zaraz potem mi znika sad.gif

co do NOWYCH POSTOW, wydaje mi sie ze ten post nie powinine byc bledszy tylko zniknac, jako wlasnie przeczytany, dlatego wspominalam o tym markowaniu
Ryan
Panel kontrolny / Ustawienia forum (na dole po lewej), jedyna opcja z gwiazdką.

Staraj się nie pisać jednego posta pod drugim - od tego jest przycisk EDYCJA pod postem.
misia
ok smile.gif dziekuje

ps. pisanie postow jeden po drugim, sorry najmocniejsze, pryzwyczajenie z VB gdzie takie posty sie doklejeja wlasnie i nie sa one odrebnymi dwoma (jak w tym przypadku) tylko sklejaja sie w jeden

postaram sie poprawic smile.gif

ps. chcialam skasowac drugiego posta, ale chyba nie mozna, czy tez da sie o zrobic teraz, po fakcie?

1. Czy nie daloby sie zrobic markowania przeczytanaia postow ze stronki NEW POSTS?? smile.gif

2. mimo zaznaczonej w ustawieniach opcji SZYBKA ODPOWIEDZ po pewnym czasie jest ona "zwinieta" i musze recznie ja "uruchamiac" sad.gif

Edytuj swoje posty a nie pisz jeden pod drugim. Takie wyjście jest dozwolone tylko, gdy czas od napisania poprzedniego jest bardzo długi i chcesz zaznaczyć go jako nieczytany, aby przyciągnąć uwagę.
lhs
QUOTE(misia @ 8.05.2005 - 09:40)
1. Czy nie daloby sie zrobic markowania przeczytanaia postow ze  stronki NEW POSTS??  smile.gif

Odśwież stronę.
Przemekc1
ps. chcialam skasowac drugiego posta, ale chyba nie mozna, czy tez da sie o zrobic teraz, po fakcie?

Naciśnij przycisk
CODE
zgłoś!
misia
QUOTE(lhs)
Odśwież stronę.

no to nie wiem jak u Was to dziala bo u mnie dany post sie nadal wyswietla
moze zmienia kolor "teczka" na szary, ale to akurat u mnie nie jest wyznacznikiem, bo jak robie podglad nowych postow to nigdy nie jest tak ze wszystkie sa czerwone, mimo iz do szarych postow nie zagladalam
poza tym nie o to mi dokladnie chodzilo

bardziej to widze w ten sposob:strona glowna->new posts(zaznacz przeczytane)->strona glowna

co do
QUOTE(Przemekc1)
Naciśnij przycisk
CODE
zgłoś!

raczej zastanawialam sie nad tym czy z pozycji EDYCJI mozna go skasowac
lhs
misia - z całym szacunkiem, ale... o co Tobie tak naprawdę chodzi?
riddle
O to co nam już zwisa, albo wiemy, że nikt tego nie naprawi - przecież forum działa.
  1. Zaznaczanie nowych postów / przeczytanych. Nie działa tak jak w phpBB2 i jest to bardzo uciążliwe. Misia sugeruje jakiegoś hacka, żeby działało to znośnie. I ja też, przyłączam się.
  2. Plus to, że zezwolenia są dupnie przydzielone. Sory, tak właśnie jest.
misia
o dolozenie jednego przycisku w NEW POST
MARK FORUM READ albo cos takiego

rezultat po kliknieciu, odhacza Ci wszystki posty jako przeczytane i powraca usera na strone glowna forum konnekta

nic wiecej

Sija
QUOTE(misia @ 9.05.2005 - 13:30)
[...] moze zmienia kolor "teczka" na szary, ale to akurat u mnie nie jest wyznacznikiem, bo jak robie podglad nowych postow to nigdy nie jest tak ze wszystkie sa czerwone, mimo iz do szarych postow nie zagladalam [...]
*

szary kolor 'teczki' oznacza normalny topic, czerwony oznacza 'hot topic' - czesto czytany
[masz przeciez legende na dole...]
lhs
misia - przecież masz taką opcję w nowych postach - "Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane i wróc do strony głównej".

riddle - jakie zezwolenia? huh.gif
Przemekc1
Chodzi chyba np. o możliwość usunięcia postu (posta?) poprzez edycje.
misia
QUOTE(lhs)
misia - przecież masz taką opcję w nowych postach - "Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane i wróc do strony głównej".
sorry ale nie wiem gdzie to jest w takim razie

tutaj masz screena i prosze wskaz mi to o czy mowisz, moze o prostu nie zauwazam tego
lhs
Jaja sobie robisz, prawda? mad.gif
Przemekc1
cool.gif
misia
oooooooooooo no widzicie MEA CULPA sorry nie wiedzialam ze to link jest sad.gif
lhs
I jeszcze jedno:

jeśli chcesz przejść do ostatniego posta w danym temacie - klikasz "Napisał" po prawej;

jeśli chcesz przejść do pierwszego nie przeczytanego posta w danym temacie - klikasz taki mały biały kwadracik po lewej (jeżeli w temacie nie ma nowych postów - kwadracika też nie ma).
zimaq
Chyba moje posty są niewidzialne...
O linku do posta pisałem tutaj a o oznaczaniu postów jako przeczytane w jednym forum/dziale tutaj wink.gif
lhs
Pisałeś, pisałeś - ale nie narysowałeś wink.gif
Lwiczek
A ja poraz wtóry powtórze... da się rozróżnić ikonki przy postach przeczytanych/nie przeczytanych, bo na razie jest odpowiednio biały/biały co jest tak średnio odróżnialne :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.