Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niedostępne "Szukaj"
Konnekt | Forum > Inne > Forum Konnekt.info
Eustachy
Witam.
Mam pewną propozycję dot. forum. Otóż zauważyłem, że by skorzystać wyszukiwarki forum trzeba być zalogowanym użytkownikiem. Moim zdaniem "szukajka" powinna być dostępna dla każdego. A wnoszę to chociażby z mojego przykładu, miałem problem z Konnektem więc trafiłem tu na forum i nie ukrywam trochę się rozczarowałem niemożliwością skorzystania z opcji szukania na forum.

Więc zarejestrowałem się i wyszukałem interesujący mnie temat i rozwiązałem swój problem. Tylko dlaczego musiałem poświęcać czas na rejestrację jeśli najprawdopodobniej na forum zajrzę za kilka miesięcy...

Proponowałbym udostępnienie opcji "szukaj" dla wszystkich bez wymagania logowania. Oczywiście wtedy wyszukiwanie ograniczałoby się tylko do tych działów które są widoczne dla niezalogowanych.
super_ip
Podpisuje sie pod tym szukajka jest dostepna na wiekszosci forach dopiero po zarejestrowaniu a nie wszyscy chca brac udzial w dyskucji co w rezultacje prowadzi do obciazenie bazy danych w wyniku czego admini wprowadzaja potem jakies smieszne restrykcje dla nie bioracych udzial w dyskucjach i narzekaja na przeciazona baze danych
skolima
super_ip : za przeproszeniem : głupoty gadasz. Wyszukiwanie właśnie dlatego dostępne jest tylko dla zarejestrowanych, że jest to najbardziej obciążająca serwer funkcjonalność forum. Użytkownicy, którzy nic nie robią to żadne obciążenie : miejsce zajęte przez nich w bazie jest naprawdę bliskie zeru. Problem powstaje dopiero, kiedy kilkanaście osób naraz uruchamia przeszukiwanie. A jeśli pozwalamy na to niezalogowanym, to szukają także roboty...
super_ip
Zgoda ze jest to funkcja najbardziej obciazajaca serwer ale jesli ktos stawia serwer i go udostepnia to chyba przewiduje jaka bedzie ilosc uzytkownikow i jakie bedzie jego obciazenie wiec i serwer i maszyna powinna byc odpowiednia pozatym nie przekonuje mnie ze ta sama liczba korzystajacych z szukaczki obciaza serwer w takim samym sotopniu co ta sama liczba przekladajaca kazdy post w poszukiwaniu tego jednego. Co do bazy to IMHO wydaje mi sie ze to ty sie mylisz jesli chodzi o jednego uzytkownika to zapewne jest to ilosc znikoma ale jesli chodzi o tysiace "martwych" uzytkownikow to juz nie jest wartosc zerowa i w rownie duzym stopniu obciaza serwer jak i cala maszyna styuacja taka wlasnie jest lub byla na innym forum nie bede tu podawal jakim gdzie wprowadzona smieszne restrykcje dla uzytkownikow tylko dlatego ze baza danych sie tak rozrosla ze czesto i gesto forum nie bylo dostepne.

moderator : proszę nie cytuj wypowiedzi, pod którą się bezpośrednio dopisujesz.
lhs
skolima - a może wiesz, dlaczego zarejestrowany i zalogowany użytkownik (tak, tak - o mnie chodzi) nie ma uprawnień do odpowiadania w temacie "Żeby nie było, że nic się nie dzieje" - ? Pytałem hao, hao nie odpowiada...

Przepraszamy, nie masz uprawnień do odpowiadania w tym temacie

skolima
@super_ip : Nie jestem w nastroju do dyskusji. Masz pojęcie o bazach danych? Wiesz, o czym mówisz, czy tylko powtarzasz, co gdzieś usłyszałeś?

@lhs : wiem. Bo tak jak ja jesteś moderatorem (bez uprawnień globalnych). Nie pytaj się mnie jak to działa, ja też nie mogę tam pisać. I tez nie mogę się z hao skontaktować.
lhs
skolima - nie jestem moderatorem. Jestem członkiem grupy "Twórcy dodatków", i jedyne wynikające z tego "przywileje" to wyświetlenie "lhs" na żółto i brak uprawnień, o czym powyżej. Nie mam uprawnień do edycji i kasacji postów, nawet na tych forach, które niby moderuję.
skolima
http://www.konnekt.info/forum/index.php?&a...ts&CODE=leaders

faktem jest, że uprawnienia sa tam skopane...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.