Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co z Planetą? :)
Konnekt | Forum > Inne > Strona Konnekt.info
riddle
Na pewno wszyscy to wiedzą, ale zacznę dyskusję tak, że na http://www.planetplanet.org/ można znaleźć gotową do zainstalowania na serwerze z Pythonem planetkę i podpiąć pod nie Feedy z blogów.

Czy serwer na którym siedzi Konnekt.info spełnia wymagania? Pytam, bo wielu z nas na swoich weblogach pisze o Konnekcie i można by to zebrać.

(To nie jest ponaglenie czy naciskanie.. po prostu chciałbym zacząć dyskusję, bo słyszałem że taki projekt ma powstać... słyszałem, że MiLKA miał coś majstrować, mylę się? cool.gif )
MiLKA
Z planetą jest tak, jak praktycznie z każdym obecnie rozgrzebanym projektem - skończy mi się semestr będzie robione, niestety wcześniej nie dam rady. Zresztą co muszę mówić, prawie każdy tak teraz ma ;]

Co do serwera.... Niby etap w ofercie ma uruchamianie skryptów CGI (do tych sie zalicza python również) ale czy ma obsługe pythona w apache, to nie mam pojecia...
riddle
Ja mogę pomóc w robieniu template'a.

(A kiedy kończy się semestr? tongue.gif)
MiLKA
okej riddle, robisz templejta

semestr sie kończy zaraz, ale jest jeszcze sesja która kończy się na początku lipca, gdzieś okolo 7 lub 8mego
Sija
wyluzujcie, IPB 2.1 ma mozliwosc importowania feed'ow, czyli nic innego jak planete, trzeba tylko cierpliwie poczekac smile.gif
riddle
Ale planeta jako oddzielna strona jest o wiele bardziej przejrzysta - do tego lżejsza i szybsza. Spójrz choćby na Planetę Mozilli czy Opery.
<flame>A wybacz - jeśli można po 10lipca już miec projekt ukonczony, a nie czekać aż ktoś łaskawie zrobi coś na forum (głupie ikonki do postów, które tak dawno już poprawiłem NADAL nie są umieszczone, 800x600 się nie dostosowuje) to ja jestem za tym... do tego planeta wykorzystujaca tamten silnik dziala cudnie - mozna ja cala subskrybowac (nei tylko przez RSS) i ma ladny podzial na serwisy i blogi. Wszystko przejrzyscie. Ten lay forum nie nadaje sie na planete.</flame>
hao
Riddle, twoje ikonki są już na serwerze... Czekają tylko na merge z svn'a razem z innymi zmianami. Pae rzeczy niestety ciągle się opóźnia :|
riddle
Zawsze sądziłem, że wystarczy przez FTP podmienić pliki (overwrite po ludzku mówiąc).
Ok, co sądzi góra o planecie nie na forum? I jeśli to głupi pomysł, to czemu?
hao
Wiem, ale nie po to konfigurowałem to wszystko żeby robić to ftp'em wink.gif

Dla mnie może być i tak i tak... Byle wyszło dobrze... Problem jest tylko taki, że na serwerze nie ma pythona...

Ogólnie, bo nie jestem zbytnio w temacie blogowania, jak wygląda w przypadku planety sprawa komentarzy do postów?
Olórin
Jest link do bloga/joggera użytkownika pod którym można komentować (już na blogu kontkretneko szkodnika)
riddle
Do tego ten skrypt Pythona z planetplanet.org ma opcję, bez której trudno stworzyć planetę - wyszukiwanie słów kluczowych. Czyli nie doda mojego wpisu o tym jak jestem zeźlony na TVN, że nie dali Adwokata Diabła, a doda opis Checky'ego bądź info o update kFAQ... etc
Olórin
Mi wystarczałby specjalny tag który pozwałby na dodanie wpisu na planetę np
CODE
<!-- [KPlanet] -->
smile.gif
riddle
Buuuu.. Veto. sad.gif
MiLKA
Veto? Czemu? Nie chciałbym aby moje posty odnośnie startowego były na planecie K ;-) a w wypadku joggera komentarz to jedyne rozwiązanie :-)
riddle
Weź za przykład:
http://planet.mozillapl.org/
http://planet.opera.blaut.biz/

Na tej drugiej nawet jestem. Dodaje się wpisy przez szukanie słów kluczowych.

Zresztą forum jest kiepskim pomysłem na planetę - jest ciężkie i niwygodne (chociażby na 800x600 jest za szerokie). Jak pisałem - znajdźcie serwer z Pythonem, zainstalujcie to a Ridel zrobi CSS do wpisów (blockquote, p, img, h1-h6, abbr, acronym, etc..)
Olórin
http://www.planet-php.net/ planeta w PHP5 , źródełka dostępne via SVN.
hao
Okazuje się że mamy na serwerze Pythona, chociaż wolałbym coś w PHP... Ten planet-php się nada?

No i pytanie zasadnicze, jakie polecacie skrypty do blogowania? smile.gif
Olórin
Ja sie zaszyłem na joggerze, ale mase osób używa na swoich serwerach WordPress'a...
MiLKA
Ja w obecnej chwili też uzywam joggera, ale coraz częściej myśle o zmianie, może i na tego wordpressa...
Sija
planet-php jest na razie dosyc ubogim skryptem, ale kto wie, moze da rade...
a co do joggera, to ludzie go uzywaja tylko dzieki mozliwosci wysylania notek na bloga via jogger-bot, za to wp to system blogowy porownywalny do mt (o czym jogger nie moze nawet snic).
riddle
Joggerowanie jest o tyle fajne, że wytwarza o wiele łatwiej więzi i tworzy społeczności - powiadamianie o wpisach na Jabbera, oraz odpowiedziach na komentarze (subskrypcja w Panelu Konf.). Ale nie polecam tego jak ktoś ma wygórowane zachcianki co do bloga. :-)

Jeśli mamy Pythona, to zaprzedam duszę za tą planetę co podałem w 1szym poście. <troll>Plisssssss plisssss !!!!!111</troll> ;D
KoSiarzPL
MOglby mi ktos wyjasnic co to jest ten jogger i na co on w projekcie konnekta? Z tego co zrozumialem to jest blog ktory mozna uzupelniac za pomoca klienta jabbera, tak?
jiobel.
Jogger, możesz przeczytać co i jak. Jest popularny właśnie ze względu (już o tym było wspomniane wyżej) na mozliwość dodawania notek przez bota, informowanie o dodanej notce na jogu obserwowanej osoby, komentarzach, etc. Poza tym jest bardzo konfigurowalny (?). smile.gif

btw. ja również mam swojego.

Dopisane:
Ostatnio strona główna zaczyna coraz bardziej przypominać blog.pl (patrząc na poziom wpisów), ale można znaleźc naprawdę perełki.
MiLKA
QUOTE(riddle @ 17.06.2005 - 11:48)
Jeśli mamy Pythona, to zaprzedam duszę za tą planetę co podałem w 1szym poście. <troll>Plisssssss plisssss !!!!!111</troll> ;D

Hmm.. ale to nie jest aż tak supa fajne. Poprostu prosta aplikacja do zbierania feedów - jak sie dzisiaj wkurze na projekty szkolne to może i zrobie w nocy planete w php4 ;]

Jeszcze jedno do planetplanet - podaj masywny jeden powód dla którego miałbym nie pisać tego w php - oprócz tego, że już jest napisane w pythonie?
riddle
Heh, jeśli funkcjonalość będzie miała taką samą (+ more jeśli Ci się chce) ... to ok, Twoja wola :-) Po prostu tamta jest już rozbudowana (akceptuje znaczniki XHTML w notkach, etc..), zdebugowana i gotowa. smile.gif Byłoby szybciej tongue.gif
Olórin
MiLKA z tego co mi wiadomo uznaje tylko Pythona do aplikacji na stacje robocze, nie jako skrypty serwerowe....
MiLKA
Olórin: zgadza się

Co do Planety - oprogramowanie napisałem w przypływie weny twórczej. Pozostaje tylko szablon i zbierać źródła :]]]
riddle
Szablonik powstanie jutro, po południu. Do południa będę dopieszczał coś, co właśnie po południu zawita w sygnaturce. Niektórzy już wiedzą co to. Stay tuned tongue.gif
hao
Riddle, tylko nie rób mrocznej planety :]

Ja swoją drogą też mam silne opory przed wstawianiem pythona na serwer...
Olórin
Riddle, tylko nie rób mrocznej planety :]

Podpisuje się pod tym.
riddle
Planeta jest oficjalna, więc nie wiem czemu miałbym dla niej robić "andergrandowy" lay. Spoko, luzik.
riddle
Ok, na razie jest to:
http://didek.webzdarma.cz/~riddle/w3/kplaneta/

Bardzo bym się ucieszył, jakby ktoś pomógł, obecnie mam zero mobilizacji twórczej :/ ;(
alberht
na Planecie jest zły adres do bloga Hao wink.gif warto to poprawic;)
riddle
Ale co poprawić? Przecież adresy będą dodawane przez skrypt Planety. To jest tylko mock-up...
riddle
Hey, people. Co z szablonem? MiLKA już zaanonsował otworzenie planetki na swoim blogu, a szabloniku dalej nie ma. Jak nie chce się Wam, to wrzućcie mój. Tak to jest jak się nie sprawdza na bieżąco... ok, jest jakiś...

Dodam jeszcze, że sposób działania planety jest bardzo mizerny. Wkurzaliście się tak na ten skrypt z planetplanet, ale on ma poprawnie działający filtr, nie trzeba niczego komentować <!-- kplaneta --> :/

Do tego ma możliwość importowania Feedow z serwisow.. i ladny podzial tych kategorii.. do tego sybskrypcja calosci. Nie wiem po co meczyc sie pod gore, jak juz cos jest. :\

Poza tym wejdzcie na mojego bloga... zmerdżowałem wpisy o nowych stylach CSS, a na planecie sa oddzielnie. ;/
zimaq
Może by tak dać njusa na stronie głównej, że planeta już działa?
Olórin
Wolimy ręcznie przyporządkowywać wpisy do planety (użytkownicy WP wrzucają wpisy do odpowiedniej kategori ;p), bo automaty mogą się mylić. Nie każdy wpis ze słowem Konnekt powinien być wrzucony na planete, a wpis o K może nie mieć w sobie tego słowa.
dulek000
To niespecjalnie mnie dotyczy, ale IMO znaczniki "<!-- [KPlanet_begin] -->" i "<!-- [KPlanet_end] -->" to niegłupi pomyśł.
Olórin
Planety dotyczy raczej cały wpis niż jego fragment ;-)
dulek000
Wiem, wiem, rozpędziłem się tongue.gif
Olórin
Chociaż można dodać w CSS planety klasę
CODE
.hide
   {
        display:none;
   }
smile.gif
riddle
Ja chrzanie, na planecie mozillapl jest filtr i jakos nie zdarza sie, zeby byly pomylki. A nawet jak sa, to nic nie szkodzi. Zreszta mozna robic zlozony, a nie tylko jednowyrazowy filtr.

Zreszta nie szafuj mi tutaj WP, bo sam masz joggera. :-)
GuZiK
rss bedzie?:>
winthux
będzie kiedyś tam smile.gif
riddle
^trzyma się za głowę kręcąc nią lekko na boki
arct!c
I jak bedzie ten RSS?smile.gif
psota
Od jaiegoś czasu czekam, aż planeta.konnekt.info zacznie działać i nic.
Czy planeta ma jakiś inny adres jak kplugins?
Olórin
Planeta i tak nie działała dobrze, więc jaka różnica?
psota
Linki do joggerów/blogów wtyczkopisarzy tongue.gif

O! Już działa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.