Oprócz sugestii i problemów, które zawarłem w poprzednim poście mam jeszcze jeden: Actio wogóle nie działa od kilku godzin... Sprawdzałem na dwóch kontach z gdańskiej strefy numeracji.
QUOTE(Pit GM @ 9.03.2006 - 19:58)

Oprócz sugestii i problemów, które zawarłem w poprzednim poście mam jeszcze jeden: Actio wogóle nie działa od kilku godzin... Sprawdzałem na dwóch kontach z gdańskiej strefy numeracji.
Słuszne spostrzeżenie, mi także nie działa, ciągle odzywa się pani mówiąca po angielsku, jakbym dzwonił na stacjonarny albo co. Mam nadzieje że to będzie szybko naprawione.
Mowa jest o jakis przystawkach ze mozna obejsc komputer zeby dzwonic;] Da się juz to kupić?
W sklepie actio jest wszystko czego potrzebujesz
grayhat
9.03.2006 - 21:15
nie dziala mi to actio

wtyczka nie chce sie zalogowac
Nikt inny nie zgłasza niemożności zalogowania się do Actio. Nie jest to więc problem globalny, tylko kilku osób? To chyba niedobrze... :(
dulek000
9.03.2006 - 21:31
U mnie wszystko gra i buczy (strefa olsztyńska).
Zarejestrowalem sie jakies 5 godzin temu i nic wogole sie nie chce polaczyc, niezla niespodzianka na poczatek

Strefa łódzka
Andrzej1307
10.03.2006 - 08:49
"nieudane polaczenie z siecia Actio"

(strefa katowice)
hao - to mam zalozyc nowe konto, tak jak Ty mowisz? Czy dalej czekac na tego maila...?
Załóż przez www.konnekt.info/actio ...
Generalnie jak zamierzacie rozmawiać przez Konnekta, naturalną koleją rzeczy jest zakładać konta przez jego stronę
Pit GM
10.03.2006 - 11:31
Zadziałało późno w nocy, teraz znów nie działa. Toż to gg ostatnimi czasy jest bardziej stabilne :>
Andrzej1307
10.03.2006 - 12:23
no wlasnie zalozylem przez www.konnekt.info/actio

i maila ni ma
Jeden taki maly bug. Mieszkam w Austri wpsiuje normalnie wszystko kraj kod pocztowy( mam xx-xx) I pokazuje mi ze nie prawidłowy. MOżecie to zmienic a jesli nie to po co dajecie wybór kraju?
No, w końcu dzisiaj coś sie odblokowało i mogę wreszcie wejść do obsługi konta oraz wreszcie połączyłem się z siecią actio (mogę się założyć ze mój poje.... hmm... kochany ISP coś namieszał ale jego szczeście że już działa)
Kilka uwag:
- jakość rozmowy ze stacjonarnego na kompa jest więcej niż zadowalająca, jeśli tak samo jest z rozmowami między konnektami to skype i inni mogą mieć poważny problem
- czy da się zmniejszyć głośność dzwonka połączenia przychodzącego (bo prawie zawału dostałem jak to zaczęło dzwonić mi na słuchawkach)? - z tego co widze raczej nie da się zmienić głośności dzwonka ale to chyba ogólny problem konnekta bo tak samo nie można zmienić głośności dźwięków powiadomień przychodzących wiadomości. Fajnie by było gdyby dźwięk dzwonka przechodził od cichego do coraz głośniejszego (trzeba dbać przecież o użytkowników, ich serca oraz ich słuch
) - to już chyba było: po odrzuceniu w konnekcie połączenia dalej słychać sygnał oczekiwania w telefonie stacjonarnym
- nie mając nic na koncie i próbując gdzieś zadzwonić odzywa się miła pani... tylko nie wiem dlaczego mówi po angielsku!!!
- jeśli kontakt w konnekcie ma przypisanych kilka różnych telefonów to w menu kontaktu pojawiają się dwie pozycje związane z actio: zadzwoń i zadzwoń na... Wciskając zadzwoń wybierany jest automatycznie numer telefonu ustawiony najwyżej w informacji o kontakcie w polach kontakt -> telefon. Powinno się dać możliwość ustawienia preferowanego numeru telefonu.
Lwiczek
10.03.2006 - 14:27
Kiedyś była propozycja o regulacje głośności wewnątrz K...
+1
Ja do tej pory nie wiem dlaczego nie moge rozmawiac z innymi osobami z sieci Actio. Gdy to robie odzywa sie pani mowiaca po angielsku. Odezwala sie ona takze gdz probowalem dzwonic na tel. stacjonarny. Druga sprawa jest taka , iz nie pokazuje mi kto ma wlaczone Actio. Mimo iz ta osoba ma wlaczone, to u mnie ma status - wylaczony. A z serwerem wtyczka sie laczy.
arct!c
10.03.2006 - 15:06
Kręć przez : 0
kierunkowy i numer dopiero
uwaman
10.03.2006 - 16:33
Może tego nie doczytałem, ale na stare konto nie mogę się zalogować nijak :/ Chciałbym zużyć kod aktywujący teraz, bo wcześniej nie miałęm czasu, żeby to uruchomić :/
Andrzej1307
10.03.2006 - 17:52
hao - zakladalem to konto tak jak mowiles, z konnekt.info/actio a maila nie dostalem

do tego probowalem sie jeszcze raz zarejestrowac (na tego samego maila) to pisze ze instnieje juz taki mail. Jak ludzie do mnie dzwonia to ja ich slysze a oni mnie nie. - wiec jakby numer juz dziala :/ czyli bez maila sie obejdzie??
Obejdzie. Gdy wolne numery zaczną się kończyć, nie używane i nie naładowane konta z nie potwierdzonym emailem będą usuwane - pozostałym nic nie grozi :]
Słuchajcie. Zanim nadany numer i hasło wpiszecie w konnekta wejdzcie przez strone actio na swoje konto, tam odrazu automat poprosi Was o zmiane hasła na bardziej przyjazne dla Was. Moze to rozwiaze Wasze problemy.
Ja zalozylam dzisiaj, choc maila nie dostalam [nie wiem czemu - wpisalam prawidlowo] to w konnekt'cie actio jest polaczone.
Teraz planuje zrobic z tego telefon stacjonarny poza komputerem, bo Nas ze wsi tepsa ma w nosie
grayhat
10.03.2006 - 20:49
hao powiedz mi czemu moja wtyczka nie moze sie polaczyc z actio :/
Pit GM
10.03.2006 - 21:15
Czuję się jak pół tester, pół klient: błędów wyłapuję tyle co tester, a denerwuję się jak klient.
Czy w przyszłości planowana jest możliwość zakupu jakiegokolwiek kredytu w sklepie Actio? Na stan obecny w Operze i IE zalogowanie się na poprawny login i hasło, jak i na wyssane z palca dane nie powoduje nic - odświeża jedynie stronę logowania.
Utknąłem na tym etapie, ponieważ po wczorajszych i dzisiejszych problemach z połączeniem Actio automagicznie zadziałało
Andrzej1307
10.03.2006 - 21:29
hao - czyli jak nie potwierdze tego maila (ktorego nie dostalem i pewnie nie dostane) to moje konto zostanie usuniete??
JakubG
10.03.2006 - 21:35
A u mnie konnekt smiga juz 24 godzine i proboje sie polaczyc z tym Actio a tu jeden wielki zonk

Ani razu sie nie polaczylo, nie dostaje tez zadnego komunikatu, czy winika to z blednego hasla, problemu z siecia

Normalnie zawiodlem sie na tej usludze
A i nie dostalem zadnego mejla po rejestracji, a po zalogowaniu sie zmienilem haslo....
Lwiczek
10.03.2006 - 21:39
a dasz rady zalogowac sie na stronie? jak tak to sprawdz czy firewall Ci nie blokuje polaczenia... u mnie na przyklad Agnitum Outpost mimo, ze ustawiony na Rules Wizard, i dla konnekta opcja 'always allow' permanentnie blokowal polaczenia actio...
A co do samego dzialania uslugi
- jak dzowonie na actio to dziala ok, jak odrzuce polaczenie to na telefonie wdzaniajacym dalej mam sygnal dzwonienia, a powinien byc zajetosci
- glos wychodzacy ode mnie jest nieslyszalny [ale tak mam na wszystkich voip w dzien, wiec ... :/]
JakubG
10.03.2006 - 21:49
Firewalla nie mam zadnego ani systemowego ani dodatkowe

Nie mialem dotychczas problemow aby jakas aplikacja sie nie chciala polaczyc...
Na stronie bez problemu sie loguje tylko zauwazylem jedna rzecz - jak mam dlugie haslo i wpisuje do odpowiedniego pola w konnekcie to on je sam automatycznie przycina do 6 KROPEK
Andrzej1307
10.03.2006 - 21:50
JakubG - tu nie wolno cytowac poprzednich postow

a tak w ogole to jak ktos do mnie dzwoni to ja go slysze a on mnie nie... kalibrowalem juz karte dzwiekowa i nie pomoglo

faaajnie
Kurcze, też mi nie łączy. Przekierowałem sobie porty, wyłączyłem Peer Guardiana i tez nic. Moze trzeba miec konto dodatnie?
Szkoda tylko, ze wczoraj kupiłem w sklepie Actio kod za 5 zeta i do dzisiaj nie dostałem maila z tym kodem :/
Lwiczek
10.03.2006 - 22:01
@Andrzej
A inne voip Ci dzialaja? Poza tym sprobuj moze jeszcze w ustawieniach miksera systemowego wybrac w opcjach nagywania mikrofon, albo go podglosnic...
Co do polaczenia, to nie wiem..
Tomek Actio
10.03.2006 - 22:50
QUOTE(domek @ 10.03.2006 - 22:03)

Kurcze, też mi nie łączy. Przekierowałem sobie porty, wyłączyłem Peer Guardiana i tez nic. Moze trzeba miec konto dodatnie?
Szkoda tylko, ze wczoraj kupiłem w sklepie Actio kod za 5 zeta i do dzisiaj nie dostałem maila z tym kodem :/
Konto nie musi być doładowane. Powinno się logować odrazu po uzupełnieniu danych.
A czy kod wyświetlił się na stronie? Jeśli nie, to otrzymasz z serwisu Przelewy 24 e-maila z instrukcjami co masz zrobić z dokonaną przedpłatą.
Pozdrawiam
Tomek Actio
grayhat
10.03.2006 - 23:16
a moze odpowiedz co z tym logowaniem wtyczki?? cos z nia jest nie tak i nie wiadomo co... coraz wiekszej ilosci osob nie dziala
Tomek Actio
10.03.2006 - 23:37
QUOTE(grayhat @ 10.03.2006 - 23:20)

a moze odpowiedz co z tym logowaniem wtyczki?? cos z nia jest nie tak i nie wiadomo co... coraz wiekszej ilosci osob nie dziala
Co do funkcjonowania samej wtyczki to pytania należy kierować do hao. Aby wykluczyć błędy wtyczki aprawdźcie na innej aplikacji np. X-Lite
http://www.actio.pl/index.php?page=70Pozdrawiam
Tomek Actio
JakubG
11.03.2006 - 00:00
Sprawdzilem na X-Lite i nie ma zadnych problemow, nr dziala bez problemow, wiec jak widac moj problem z obsluga wynika z jakiegos bledu w wtyczce do konnekta.
Pit GM
11.03.2006 - 00:56
Ktoś wcześniej zadał już to pytanie: jak się ma sprawa z darmowymi rozmowami lokalnymi w TPSA po godzinie 20? Czy lokalny numer Actio zalicza się do tej usługi, czy TPSA się z tego wycwanili? Przekopię się przez ich regulaminy, ale czuję, że takiej informacji tam nie znajdę.
EDIT
Sam sobie odpowiedziałem na tego posta, ale może chociaż przyda się to innym: lokalny Actio nie zawiera się w usłudze "plan tp darmowe wieczory i weekendy":
"Oferta bezpłatnych połączeń w ramach abonamentu planu tp darmowe wieczory i weekendy dotyczy połączeń realizowanych pomiędzy Abonentami tp i poprzez sieć tp."
Numer Actio nie jest ani numerem abonenta tp, automatycznie nie należąc do sieci tp, więc lipa ;]
Pozostaje namówić znajomych na Actio...
Sprawdziłem dzisiaj w X-Lite, wszystko pięknie. Łączy, przychodzą połączenia, narazie jest fajnie. Niestety w konnekcie nadal "Nieudane połączenie"
Andrzej1307
11.03.2006 - 09:31
@lwiczek - Skype mi dziala :] ale w polaczeniach PC <-> PC, jak dzwonie ze Skype'a na stacjonarny to tez mnie nie slychac

co to moze byc?
ps. mikrofon OK
Lwiczek
11.03.2006 - 09:34
ZTCW to konkurencja tpsa [nom + tele2] w ramach DWiW czy jak to sie tam u nich nazywa nie ogranicza sie tylko do swoich sieci wiec mozna dzwonic za darmo na wszystkie lokalne...
EDIT do posta powyzej: To juz jest cokolwiek dziwne... moze telekomy Cie nie lubia?

[bp,nmsp...]
Pit GM
11.03.2006 - 10:44
- zmiana statusu na 'niewidoczny' lub 'dostępny' w kZmieniaczu nie powoduje zmiany statusu na Actio. Najlepsza byłaby możliwość wyboru statusu, na który Actio 'reaguje'. Preferowałbym wtedy 'niewidoczny'.
- dobrze by było, gdyby kontakty gg/Jabber już posiadające dopisany numer Actio w polu np. 'stacjonarny' były identyfikowane jako dzwoniące na mój numer Actio. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby dzwoniący z komórki lub stacjonarnego również były identyfikowany jako istniejący kontakt gg/Jabber z danym numerem, a nie jako nieznany kontakt Actio.
- kPaleta nie potrafi wyświetlić ikony Actio. Pojawia się puste miejsce na ikonę w trayu, po którego kliknięciu prawym nie pojawia się menu wyboru statusu.
- dobrym pomysłem byłaby możliwość dodania na stronę www własnego statusu Actio w formie obrazka/tekstu.
- możliwość autopołączenia przy starcie pomimo wyłączonego autopołączenia dla gg/Jabbera też byłaby przydatna.
beosia
11.03.2006 - 12:07
Actio na razie nie ma statusów jak w komunikatorach, istnieją tylko 2 stany: włączony albo wyłączony
http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=7227Proszę też pamiętać, że sama wtyczka do Konnekta jest bardzo świeża i może jeszcze zawierać błędy. Actio nie ogranicza w żaden sposób innych programów do rozmów przy pomocy SIP i w razie problemów na Konnekcie można go zgłosić nam, a naładowane środki wykorzystać na innym programie.
Po rejestracji przez
http://www.konnekt.info/actio na ostatniej stronie z numerem i hasłem nie działają linki do 'pobierz' i 'Szybki start'. Z kolei na samym dole pojawia się komunikat 'Niestety wystąpił błąd podczas rejestrowania konta!'. Mogę się jednak zalogować do panelu użytkownika przez www i przez wtyczkę do K. To trochę dezorientuje. Mail oczywiście ciągle nie przychodzi, ale to już było
mam takie pytanie nie wiem czy juz bylo
do ktorych sieci voip takich jak skype mozna sie laczyc z actio
i jak wyglada kontakt tzn. <nick> czy <nick>@skype czy jak ?
Olórin
11.03.2006 - 21:25
dziekuje bardzo
i to znaczy że ze skype nie pogadam ;] szkoda
Lwiczek
11.03.2006 - 23:43
A byłoby fajnie, bo K nie obciąża tak kompa ;]
roosseck
12.03.2006 - 00:32
a u mnie jest tak:
dzwonie/odbieram sobie pare razy, wszystko dziala ok, jeszcze pare razy i zawiesza sie router:| Asmax Ar-804u +neo 1mbit. Pomaga tylko wyjecie wtyczki z pradu. Skype nie robi takich bajerow :/
firewall na routerze wylaczony, firewall w kompie - Outpost oczywiscie otwarty dla konnekta
Witam...
Emaile zwrotne rzeczywiscie nie przychodza... rejestrowalem sie przez strone konnekta i chwala bo odrazu dostalem nr i haslo, przez strone actio.pl chcialem sie zarejestrowac do sklepu...Niby loooz zarejestrowal ale maila zwrotnego z mozliwoscia aktywacji konta juz nie dostalem... A szkoda bo jak piszecie pobieranie kodu sms jest za droge... Chcialem sprobowac za pomoca karty platniczej ale coz jak nie moge sie zalogowac w sklepie

A i pytanko czy zdrapki w kioskach RUCH-u sa dostepne czy dopiero maja byc??
ps. rzeczywiscie tez zawiesza routera jak probuje dzwonic z komorki na actio nr. Pierwsze polaczenie ladnie jest sygnal, a pozniej przy drugim cisza w sluchawce i net upada

dobre nie bede chcial by siorka siedziala mi na necie jak mnie nie ma zadzwonie na actio nr i ja odlaczy

Pozdrawiam N.
Problem z niedochodzącymi emailami został namierzony i rozwiązany. Ci którzy do teraz nie dostali maili potwierdzających mogą spać spokojnie, ich kontom nic się nie stanie - zostały zatwierdzone w bazie danych.
Każdy nowy użytkownik emaila powinien ju z otrzymać.
Actio korzysta z protokołu SIP, który z kolei operuje praktycznie wyłącznie na UDP przesyłając tą drogą dość spore ilości informacji na kilku portach. Niektóre routery mają z takim ruchem problemy (objawiające się dość często przy korzystaniu np. z P2P) i często rozwiązaniem jest upgrade firmware'u routera.
W najbliższym czasie wyjdzie wersja adresująca problemy z łączeniem do sieci, być może zmiany wpłyną też korzystnie na Wasze routery
joshua
12.03.2006 - 13:02
nie wiem czy to dobre miejsce na te pytanie, ale nie było tematu:
jaki jest nowy adres centralki Actio? bo ta poprzednia robi kłopoty i nie działa :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.