Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Actio rozłącza Neostradę.
Konnekt | Forum > Informacje > KONNEKT-Actio
magilla_
Witam,

Zacznę od początku ;-). Zarejestrowałem się, wszystko przebiegło pomyślnie. Weryfikacja również, instalacja wtyczki oraz logowanie działa. Czas na testy nowego cuda techniki. Wybieram swój numer miejski w telefonie komórkowym... Dzwonię... dostaję sygnał... myślę jest OK. Po kilku sekundach, tracę połączenie z Neostradą. Pomyślałem, że coś TPSA kręci i czekam aż coś zrobią. Po godzinie jak sygnału nie było tak nie ma. Reset routera i o dziwo pomogło. Znowu test, dzwonię na miejski i to samo, odcięło sygnał z telekomuny. To już dla mnie wszystko klarowne. Nie wiem co robić, chciałbym korzystać z Actio, ale praktycznie nie mogę. Przejrzałem forum i pomoce i takiego problemu nie zauważyłem. Nie wiem co mam robić, ktoś wie jak temu zaradzić?. System win xp, router asmax, neo 256. Pozdrawiam.

Marcin 'magilla_' Węcławski.
hao
Jedyne co mogę w tej chwili doradzić, to zaktualizować firmware routera.
ankel
Miałem taki sam problem z routerkiem. Fakt, że był to USRobotics, ale przy zwiększonym ruchu na łączu (jakiś mułek albo coś) sygnał z TPsy uciekał gdzieś sobie swawolnie. Po zaktualizowaniu firmware wszystko było ok.

Pozdrawiam

ankel
prog32
HUm, a czy ktoś proponyuje jakieś inne rozwiązanie niż zmiana firmware'u? Czy komuś udało sie ten problem rozwiązać w inny sposób?

Mam ten sam problem i nie wiem co zrobić sad.gif
Po zalogowaniu sie na router widzę "Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.13" <- z tego co wiem jest to najnowszy firmware.
Próbowałem w "Virtual Server" przekierować porty 5060 (udp/tcp) i 9000-9010 udp.

Gdy dzwonię do siebie biggrin.gif na na numer mi przydzielony -konnekt pokazuje informacje o połączeniu nadchodzącym (i wyświetla się mój numer)
i na tym sie kończy -wszystko przestaje działać (router wisi) -i trzeba go wyłączyć z zasilania by uzyskać dostęp do sieci, do samego routera (10.0.0.2)

Z góry dziękuję za pomoc biggrin.gif
pewnie i innym sie przyda odpowiedz na te pytanie biggrin.gif
hao
Obawiam się, że niewiele się da zrobić... Ewentualnie poszukać na sieci rozwiązań problemów dla tego tpu routera.
Dobrze jest upewnić się, czy router nie ma włączonego jakiegoś sortu logowania, bo to ono jest często sprawcą kłopotów...

Sama wtyczka Actio komunikuje się w sposób zupełnie standardowy, często porówywany tu XLite wysyła pakiety identyczne, o tym samym rozmiarze i tak samo często. Problem może być w tym, że aktualnie używany kodek dosyć mocno obciąża łącze (pakiety są duże) w porównaniu do innych.

Obsługa innych kodeków (iLBC, Speex) jest w najbliższych planach dla wtyczki...
Olórin
Na wiele routerów są patenty polegające na tym że trzeba się zalogować przez telnet, zmienić parę nieudokumentowanych opcji i zapisać wink.gif Wszystko jest w sieci :]
roosseck
dziwne tylko ze zaden inny voip, nawet zadna inna aplikacja np p2p nie zawiesza mi routera tylko to....

btw nie ma nowszego softu niz 4.1.0.13 dla Asmaxa Ar-804u

wiec ja tez prosze o inny zestaw podpowiedzi smile.gif
prog32
HUm, dziękuję za szybką odpowiedz.
Podobnie jak mojego przedmówcę dziwi mnie tylko fakt ze tylko jak korzystam z Actio (połączenie nadchodzące -dzwonie do siebie) to router sie zawiesza.
Wierzę ze aplikacja wykorzystuje standardowe API, i nie powinno być żadnych problemów, ale inne aplikacje p2p (emule, bittorent) dziła i połączenia nadchodzace nie przeszkadzają.

Poszukam jeszce jakiegoś info, jak coś znajdę to napisze. Spróbuje przeprowadzić test testy z połączeniami nadchodzącymi by znaleść co trapi router (lecz dopiero wtedy gdy domownicy pozwolą mi na zawieszenie całej sieci biggrin.gif)
Olórin
Tak, eMule i BitTorrent nie używają UDP do przesyłania danych a co najwyżej do wymiany źródeł, wyszukiwania, komunikacji z tracerem. Wasze routery mają najwyraźniej problem z obsługą dużej ilości dużych pakietów UDP.
roosseck
jak komus sie uda to pokonac, niech sie podzieli instrukcja biggrin.gif
Xaweryz
Z tego co slyszalem o neostradzie i nawet bylem swiatkiem tego
ze jak np bylo do niej podlaczone 10 kompow w jakies kafejce
to sie co chwila rozlaczala
po Prostu NEOSTRADA jest do niczego
podobno nawet na pojedynczym kompie lubi sama sie rozlaczyc
Raczej to nie winna konnekta
Olórin
Do niczego? Mam neo od kilku lat (nie mam innych alternatyw) i nie narzekam.
end_pl
Osobiście niewiem z czego wynikają Wasze problemy, chociaż mój post może nie wniesie wiele do tematu - osobiście mam Router ASMAX AR-804gu (Firmware 66.34.1), i nie mam żadnych problemów z rozmowami. Od kiedy mam Actio, nie restartowałem jeszcze routera i nie mam z nim problemów.

Chociaż czasami strony nie ładują mi sie poprawnie, z winy routera, za to Actio działa poprawnie.
Cmykus
QUOTE(Olórin @ 15.03.2006 - 18:27) *

Tak, eMule i BitTorrent nie używają UDP do przesyłania danych a co najwyżej do wymiany źródeł, wyszukiwania, komunikacji z tracerem. Wasze routery mają najwyraźniej problem z obsługą dużej ilości dużych pakietów UDP.

Moj brat tez ma problem z routerem... Wychodzi na to ze wtyczka actio jest zle napisana albo cos ... inne aplikacje VOIP itp,nie maja zadnych problemow i nie wieszaja routerow... XLite nie zawiesza routera.

Odkad brat ma router (1.5roku) to tylko wtyczka actio go zawiesila ohmy.gif Firmware ma najnowsze.
Człowiek O Pięknym Imieniu
Mam ten sam problem. Dzwonię z Actio na numer testowy – działa. Dzwonię z domu/kom na mój numer Actio – pada router. Wygląda na to, że chodzi wyłącznie o router Asmax AR 804u. Czy ktoś poradził sobie z tym? Z tego co wiem, ten router nie jest bardzo rzadki.
macm2
Niestety muszę zasmucić kolegę sad.gif ale niestety mogę tylko potwierdzić ten fakt. Neostrada + Asmax AR804u to z niewiadomych przyczyn porażka. I nie chodzi tu tylko o Konnekta z wtyczką Actio ale również inne programy wykorzystujące dostęp do sieci powodowały wieszanie się routera. Na nic upgrade, przestawienia, tips&tricks. NIC! Po miesiącu zainstalowałem D-Link'a i koniec problemów. Szkoda czasu. Sprzedać te padło na Allegro dołożyć trochę kasy i kupić porządny router. Takie jest moje doświadczenie.

// Cytat wyciąłem - prosimy nie cytować całego ostatniego posta w temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.