Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Actio a połączenia przychodzące
Konnekt | Forum > Informacje > KONNEKT-Actio
kosma
Witam

Po włączeniu Konnekta i statusu Actio na dostępny wszystko jest wporządku, można się dodzwonić z telefonu stacjonarnego i komórki. Jednak po jakimś czasie (10-15 min.) status Actio zmienia się na niedostępny (słuchawka na pasku zmienia się z niebieskiej na szarą). Czy i jak można ustawić status aby zawsze był dostępny (po co mi numer telefonu jak i tak nie można się do mnie dodzwonić). Czy w X-lite jest tak samo ? Czy gdy kupię router z bramką VoIP, to też po jakim czasie mój numer będzie niedostępny, czy też wtedy wszystko będzie działać poprawnie i będzie można zawsze się do mnie dodzwonić ? Są jakieś sposoby na rozwiązanie tego problemu ?
hao
Jeśli możesz, wyślij mi na PM całego loga...
Tak oczywiście być nie powinno...
kosma
Wyślę, ale dopiero wieczorem
Sad
Ja w ogole slysze cisze w sluchawce. Nie mozna sie do mnie dodzwonic ani to z Polski ani z Hiszpanii..
ruffus
U mnie też występują problemy z dzwonieniem do Actio z telefonów komórkowych oraz stacjonarnych.

Po uruchomieniu programu wszystko działa poprawnie i można się dodzwonić, jednak po dłuższym czasie (nie zaobserwowałem dokładnie po jakim) dzwoniąc na Actio słyszymy tylko ciszę. Restart programu pomaga na jakiś czas. Później ponownie się "zawiesza" i ponownie restart smile.gif
Ikonka Actio pozostaje u mnie jednak cały czas niebieska - sygnalizująca aktywność.

Czy już wiadomo na czym polega błąd?
Olórin
To błąd w oprogramowaniu routera, ale udało się go obejść w najnowszej wersji beta.
grayhat
@olorin: czemu wszystko zwalacie na: blad rutera, zle sterowniki karty dzwiekowej, zle lacze, itd??

jakos inne oprogramowanie nawet x-lite ktore komunikuje sie z actio dziala. wiec moze pora powiedziec ze wtyczka jest zle napisana? moze pora zmienic biblioteki na inne...
Olórin
AFAIK X-Lite używa również tego samego SIPX. A odnośnie routera... Twój komputer wysyła pakiet UDP, więc router przekierowuje odpowiedni port UDP do twojego komputera, aby mogły zostać przesłane pakiety zwrotne. Przekierowanie to wygasa, i w zależności od routera dzieje się to prędzej bądź później - cały problem. Dlategoteż nowa beta ma wysyłać pakiety podtrzymujac niejako połaczenie - ten problem akurat dało się obejść.

blad rutera

Pomijając w/w problem, kwestia zawieszek routerow, etc. to ich ewidentne słabości. Actio (jak żaden inny normalny program) nie przesyła jakichś innych pakietów niż standard przewiduje, byćmoże przesyła większe pakiety bądź w większej ilości niż inne oprogramowanie, ale routerki powinny i to wytrzymać. Osobiście mam router USR i czasem się zawiesza, wystarczy że uruchomi się kilka emule oraz torrentów w lanie wink.gif

zle sterowniki karty dzwiekowe

Zazwyczaj tak jest że nowsze sterowniki mają poprawione błędy zauważone w starszych, a te błedy mogą mieć wpływ na działanie każdej aplikacji która korzysta z k. dzwiękowej. Od aktualnego oprogramowania nikt chyba jeszcze nie zginął...

zle lacze

Zdziwiłbyś się, ale ISP (z obserwacji wynika że również TP) często ustawiają niższy priorytet, bądź blokują wybrane porty... Problemy powinny zniknąć wraz z wprowadzeniem kodeków typu Speex.

wiec moze pora powiedziec ze wtyczka jest zle napisana?

Cały czas się rozwija.

Czyli w skrócie: świat byłby piękny gdyby wszyscy mieli bezpośrednie połączenie z internetem, przez jedną usługe jednego dostawcy oraz używali takiego samego sprzętu z tym samym systemem i zestawem sterowników w sposób zgodny z przeznaczeniem.
grayhat
@olorin: swiat bylby idealny ale, inne programy voip radza sobie bez problemu na tych:
- sterownikach z bledami
- ruterach ze zlym softem
- laczach o slabym priorytecie

wiec moze nie przyjmujmy taktyki microsoftu ze jak cos nie dziala z naszym oprogramowaniem to najlepiej wymienic sprzet bo my robimy wszystko jak trzeba....
zoobel
mam dokladnie ten sam problem i zgadzam sie, to nie wina sprzetu... konnekt to na prawde swietny program, ale panowie postarajcie sie z tym zrobic bo ja uzywam tego telefonu i musze pamietac o restarcie co jakis czas :/ nie jest to przyjemne i wygodne...

pozdrawiam!

windows xp,
konnekt 0.6.22.137
actio 0.7.4.0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.