Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z głosem
Konnekt | Forum > Informacje > KONNEKT-Actio
TED
Doładowałem konto próbnymi 5 zł no i niestety chyba wywaliłem kasę w błoto. Jak narazie nie udało mi się z nikim pogadać, problem jest taki , gdy ja dzwonię do kogoś lub ktoś dzwoni do mnie nie słyszę tej osoby. Ja jestem słyszalny całkiem przyzwoicie natomiast u mnie na słuchawkach jest cisza. Podczas rozmowy wyskakuje okienko pomocy technicznej tam pisze że problemem jest moje łacze, czyli zbyt wolne ... hmm nie wydaje mi się , ponieważ do prawidłowej pracy potrzebne jest łącze o przepustowości 115 Kb a ja mam 512 lub nawet wyżej nie pamiętam teraz dokładnie.
W związku z tym moje pytanie jest takie: dlaczego nie słyszę drógiej strony? szkoda mi rezygnować z tego telefonu , ale kasy tez mi szkoda bo w takim przypadku jej nie wykorzystam. Więc może jest jakieś rozwiązanie?

//Do "-r " Myślę że teraz uda się zrozumiec tego posta i ktoś udzieli mi odpowiedzi dlaczego ja mam taki problem.

Pozdrawiam
Pomoc Actio
Witam, problem bedzie polegać na poblokowanych portach przez używanego firewalla w systemie lub u usługodawcy internetowego, proponowałbym wprowadzenie przekierowywania portów oraz konfiguracji wtyczki do konnekta , opis dla Nat i Firewall znajduje się pod tym linkiem http://www.actio.pl/index.php?page=37#Konf...all%20lub%20NAT

Pozdrawiam
TED
dzięki za odpowiedź, napisałem właśnie do dostawcy internetu. Zobaczymy co odpisze możliwe że coś jest u nich. ja akurat nie posiadam firewalla, no chyba że się coś pokręciło w systemie i są te porty zblokowane. jak się okaże że u nich jest wszytsko ok to będę szukać przyczyny dalej.
jak cos będę wiedzieć napiszę. pozdrawiam
TED
Dzisiaj dostałem odpowiedź od dostawcy internetu, "skoro mam adres IP publiczny to nie jestem za żadnym NATem. "
co do firewala to nie posiadam. Na tej stronie https://www.grc.com/x/portprobe= ( po zanku = wpisujemy port kóry chcemy przetestować ) mam informację o zamknietym porcie 9000 który jak wyczytałem jest odpowiedzialny za głos. następnie zauważyłem, że po połączeniu z telefonem np stacjonarnym lub komórką, jest ułamek sekundy słyszalny dzwięk mojego rozmówcy, po chwili cisza. ja nadal jestem słyszalny. próbowałem z różnymi portami tak wpisywałem na chybił trafił i ciagle nic.
Zainstalowałem X-Lite i tam tego problemu nie mam słychać w obie strony, bardzo kiepsko niestety, ale słychać.
w momencie jak ja wybieram numer na x lite to wyskakuje mi bład call not approwed i też nie wiem dlaczego, ale to mnie jednak mniej interesuje wolę pozostać przy actio konekt, więc może spróbujmy problem rozwiązać. gdyby ktos chciał to wieczorami siedzę przy kompie i za pomoca GG może się uda 2930431
Z góry dzięki.Zpozdrawiam
Olórin
Używany jest port 9000 (jak masz tak ustawione), ale UDP, nie TCP - to sprawdza strona...
TED
No i taki mam port ustawiony, i ciagle brak głosu osoby z którą rozmawiam. czasem niektórych wolałbym nie słyszeć, ale są i tacy z którymi kilka słów bym zamienił
Może ktoś wie jak odblokować dany port, testowałem ten port u kumpla no i u niego jest port open a u mnie closed. wszystkie programy wyłączone więc nie powinien żaden program z tego portu korzystać.
Już nie mam pomysłów.
Sija
sprobuj go zmienic (w ustawieniach Actio oczywiscie) smile.gif
TED
koledzy dzięki za pomoc. problem już się rozwiązał. jakiś program blokował port nie musiał działać, wystarczyło że był zainstalowany i raz użyty. po odinstalowaniu wszystkich nie potrzebnym mi rzeczy telefon zaczął dzialac mimo iż port na wskazaniach był nadal zablokowany.
dokładnie dwa dni temu zrobiłem reinstalkę systemu, wszystko wróciło do normy i działa bez zarzutu.
Temat można uznać za skończony i zamknąć.
raz jeszcze dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.