Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działa mi Actio :(
Konnekt | Forum > Informacje > KONNEKT-Actio
syspo
Witajcie.

Ustawiłem sobie program według wskazówek zawartych w pomocy.

Mam już swój numer, zainstalowany Actio, jeszcze nie doładowane konto (bo nie wiem czy działa) i jak próbóję dzwonić do samego siebie (np z tel kom lub domowego)
to głos mówi mi, że numer zajęty, albo echo i przerywa próbę połączenia.

Jestem w sieci LAN i mam wewnętrzne IP.

Miał ktoś już z tym problem?

Pozdrawiam.
grayhat
IMHO actio w obecnej formie to niewypal :/
macm2
i dlatego okolo 10 tys luda dzwoni w tej i z tej sieci ....

// Cytat wyciąłem - prosimy nie cytować całego ostatniego posta w temacie.
wasiu
Macm2 z Nagłos (gadu gadu) korzysta jeszcze więcej, a wcale nie uważam żeby to była dobra usługa;] ty chyba też.
Pozatym 10tyś to bardzo mało:)
syspo
Wielkie dzięki za informacje, jednak jakby nie patrzeć temat postu jest nieco inny rolleyes.gif

Dalej nie mogę się dodzwonić na wsłasny numer Actio :|
Olórin
Spróbuj zmienić porty w opcjach.
Wicko
Jeżeli masz Windows XP SP2 i używasz jego firewalla:

Panel sterowania -> Zapora systemu windows -> Zakładka Wyjątki -> [Dodaj Port]
W nazwie portu wpisujemy co chcemy - ja dalem Actio_5060
Niżej (numer portu) wpisujemy swój port TCP z ustawień, u mnie 5060.

Zatwierdzamy i powtarzamy to, z tym, że za drugim razem w tym oknie zaznaczamy UDP.

powinno hasać ;-)

omg ;o
p2tomi
a jak ta rada ma sie w przypadku jesli posiadam avasta, zaznaczam, ze wczesniej wszystko mi działało i wspoldziałało z uzywanymi firewallami XP i avast. ale sypnelo sie jakies 3 tyg temu po aktualiacjach i historiach z serwerami.. Zastosowałem sie do Twojej rady. znowu nic, Ciąge zajęte nawet konfiguracja x-lite nic nie dała. Co zrobic Panowie?
THGD89
U mnie jest dokładnie to samo. Posiadam publiczny adres IP, wyłączyłem zaporę Windows`a XP SP2 oraz ZoneAlarm`a. Żaden program nie korzysta z internetu. Status Actio ustawiłem na dostępny. Mimo to nadal przy próbie łączenia z otrzymanym numerem (dzwoniłem z komórki Era i Orange) wyświetla mi na komórce status - Zajęty. Poza tym nie działa mi testowy numer sad.gif

A tak bardzo chciałem korzystać z Actio, jednak nie mam zamiaru ryzykować straty pieniędzy... unsure.gif
MSQ
Mam podobny problem jak koledzy wyżej. Zaporę mam wyłączoną, Actio poprawnie skonfigurowane. Powinno bez problemu chodzić, ale niestety - ciągle mam sygnał zajętości. Mam publiczny adres IP. Czy to wina wtyczki, czy mojego komputera?

Pozdrawiam.
THGD89
QUOTE(MSQ @ 30.08.2006 - 15:31) *
Czy to wina wtyczki, czy mojego komputera?

Jak widać wtyczki... wacko.gif
p2tomi
U mnie pomogł EXPRESS TALK. Polecam.

QUOTE(THGD89 @ 30.08.2006 - 13:24) *

U mnie jest dokładnie to samo. Posiadam publiczny adres IP, wyłączyłem zaporę Windows`a XP SP2 oraz ZoneAlarm`a. Żaden program nie korzysta z internetu. Status Actio ustawiłem na dostępny. Mimo to nadal przy próbie łączenia z otrzymanym numerem (dzwoniłem z komórki Era i Orange) wyświetla mi na komórce status - Zajęty. Poza tym nie działa mi testowy numer sad.gif

A tak bardzo chciałem korzystać z Actio, jednak nie mam zamiaru ryzykować straty pieniędzy... unsure.gif

Zainstaluj programik EXPRESS tALK. U mnie pomógł. W przeciwienstwie do x-lite.
krokiet
QUOTE(MSQ @ 30.08.2006 - 15:31) *

Mam podobny problem jak koledzy wyżej. Zaporę mam wyłączoną, Actio poprawnie skonfigurowane. Powinno bez problemu chodzić, ale niestety - ciągle mam sygnał zajętości. Mam publiczny adres IP. Czy to wina wtyczki, czy mojego komputera?

Pozdrawiam.

Pomocy, mam do kładnie do samo co już n osób. Ciągle "zajęte" z zewnątrz...
IP publiczny, firewall - wyłączony.
p2tomi
QUOTE(krokiet @ 1.09.2006 - 11:37) *

Pomocy, mam do kładnie do samo co już n osób. Ciągle "zajęte" z zewnątrz...
IP publiczny, firewall - wyłączony.

Zainstaluj EXPRESS Talk. Wybierasz podczas instalacji, że posiadasz juz numer. W dalszych krokach, jeli instalowałęśc juz x- lite to dasz rade. Jedyn rzecz której mozna nie wiedziec przy instalacji to w okienku (niepamiętam w którym) wpisujesz sip.actio.pl reszta to nr , nick i hasło Actio jakiego używasz do logowania sie w sieci.

I działa!!!
joshua
czy wie ktoś kiedy zostanie poprawiony ten błąd? czy wyjdzie aktualizacja wtyczki?

mam też inny problem: gdy dzwonię z Actio na komórki i numer stacjonarne nie pojawia się numer, tak jak byłby zastrzeżony. czy wie ktoś jak można to naprawić?
pibis
Dokładnie taki sam problem jak wyżej.
Sytuacja:
Komputer połączony do sieci prywatnej.
Router D-Link DI-604, static DHCP, odpowiednie porty pootwierane i przeforwardowane.
Actio łączy się z siecią, można wykonać połączenie wychodzące.
Przy dowolnych ustawieniach wykrywania sieci prywatnej (STUN only, ICE only, both), próba wykonania połączenia przychodzacego kończy się sygnałem zajętości :/ (Czasem efekt jest też taki jak gdyby rozmówca odebrał i natychmiast się rozłączył)

Bez żadnych zmian dotyczących sieci zainstalowałem X-lite. Wykrywanie ustawień przez STUN i ICE. Wszystko działa poprawnie, da się normalnie zadzwonić na numer.

Problem ewidentnie leży we wtyczce.

Czy potrzebne są jakiekolwiek dodatkowe informacje? Czy można się spodziewać ruszenia tego problemu z miejsca?
andriusza
dokładnie tak jak wszyscy powyżej, więc nie będę się powtarzał tongue.gif Czy ta wtyczka, będzie poprawiona w końcu? EXPRESS Talk to dodatkowy komuniator z tego co widzę, więc nie bardzo jestem zainteresowany, wolę konnekta all-in-one biggrin.gif
macm2
Korzystam z portSIP (http://www.portsip.com/downloads/portsip2.zip).
Zaleta? Ma wbudowany kodek G.729 i jest darmowy. Dziala.
andriusza
a powiedz mi jaki trzeba podać serwer(jeśli trzeba), bo w EXPRESS Talk pytało się o adres sip czy cos tam, no i nie wiedzialem jaki podać.
Siudek
Wpisujesz sip.actio.pl a port podajesz 5060 i powinno śmigać. Też używam portsipa, chociaż wolałbym mieć tak jak kolega wszystko w konnekcie...:/
andriusza
QUOTE(Siudek @ 2.11.2006 - 09:16) *

Wpisujesz sip.actio.pl a port podajesz 5060 i powinno śmigać. Też używam portsipa, chociaż wolałbym mieć tak jak kolega wszystko w konnekcie...:/

Dzięki Siudek ale sobie porobiłem inaczej, ze wzgl. że ta wtyczka jest do bani to. Zainstalowałem Gaim ma tam protokoły gg, jabber, msn, yahoo, irc itd, itd, a do actio używam X-lite, mały, zgrabny i wygodny tongue.gif A wygląda tak jak na tej stronie http://www.xten.com/
Oczywiście bez tych wideo konferencji (hmm a może i jest z video, tylko ja kamerki nie mam rolleyes.gif ), bo tamta wersja jest niestety płatna, ale ta i tak jest cool.
p2tomi
QUOTE(andriusza @ 17.10.2006 - 16:31) *

dokładnie tak jak wszyscy powyżej, więc nie będę się powtarzał tongue.gif Czy ta wtyczka, będzie poprawiona w końcu? EXPRESS Talk to dodatkowy komuniator z tego co widzę, więc nie bardzo jestem zainteresowany, wolę konnekta all-in-one biggrin.gif

Moze jednak zmienisz zdanie smile.gif ten bład trwa juz pół roku i nic nie zapowiada na zmiane. co ciekawe jedni mają wszystko ok inni tak jak my - nie działa. Zainstaluj sobie najprostszego konnekta ale bez wtyczki actio (jesli posiadasz juz nr actio.) skonfiguruj sobie express talk podajac nr actio. Zobaczysz jakie ma opcje smile.gif Ja juz zr4ezygnowałem z czekania, po prostu nie mozna tyle czekac...
andriusza
QUOTE(p2tomi @ 9.11.2006 - 17:37) *

Moze jednak zmienisz zdanie smile.gif ten bład trwa juz pół roku i nic nie zapowiada na zmiane. co ciekawe jedni mają wszystko ok inni tak jak my - nie działa. Zainstaluj sobie najprostszego konnekta ale bez wtyczki actio (jesli posiadasz juz nr actio.) skonfiguruj sobie express talk podajac nr actio. Zobaczysz jakie ma opcje smile.gif Ja juz zr4ezygnowałem z czekania, po prostu nie mozna tyle czekac...

gdybys doczytał do końca, to byś zauważył, że już zrezygnowałem z wtyczki i zainstalowałem X-lite
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.