Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualności...
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
hao
Witam,

W związku z ostatnimi wypowiedziami na forum chciałbym coś wyjaśnić…

Po pierwsze, Konnekt wciąż jest przedsięwzięciem niedochodowym, którego istnienie zawdzięczacie tylko i wyłącznie niezwykle cennemu czasowi osób, które przeznaczyły go na jego tworzenie (i za to im dziękujmy smile.gif ).

Usługa voip oferowana jest na zasadzie programu partnerskiego. Wy, jako "baza użytkowników", nie zostaliście nikomu "sprzedani". Wtyczka Actio nie powstała na zamówienie, tylko w odpowiedzi na zapotrzebowanie. I nie w miesiąc, tylko znacznie, znacznie dłużej. Do tego jest w pełni naszą własnością, a głównie na jej potrzeby powstała masa nowego kodu (stamina.lib, części nowego sdk).

Per saldo, jeżeli kogoś to interesuje, jesteśmy stratni, czyli dokładamy do utrzymywania K. Tu dziękuję serwisowi http://funiaste.net za mirror plików (generujemy duuużo ruchu), oraz filmproduction.info za hosting - bez nich byłoby znacznie mniej przyjemnie...

Osoby tworzące projekt robią to w czasie wolnym i nie pobierają za to wynagrodzeń. Nie mają obowiązku zaspokajania aktualizacyjnych potrzeb użytkowników, robią to wedle własnego uznania, oraz chęci do pracy. Proszę, żebyście o tym pamiętali, bo niektórzy chyba się zapomnieli, skutecznie psując atmosferę…

Tyle w kwestiach finansowo-zobowiązaniowych… Co do nowości…

Jak wiadomo podawanie planów i terminów nakręca spiralę oczekiwań. Mamy znaczniej mniej czasu wolnego niż kiedyś… ale… coś się gotuje smile.gif I niech wam to na razie wystarczy...

W międzyczasie doceńcie aktywność nowych twórców, u mnie informacja o nowościach pojawia się dosyć często smile.gif

Pozdrawiam,
keeveek
i o to właśnie chodziło smile.gif aby w końcu usłyszeć jakiś głos, który nam powie, czy w ogóle jest sens prosić/krzyczeć/grozić/cokolwiek o jakieś aktualizacje wink.gif

Z mojej strony mogę obiecać, że szczekanie się skończy, bo w końcu ktoś zareagował. Thx wink.gif
Banan
Aż specjalnie musiałem sobie hasło przypominać, żeby skomentować jeden, ale bardzo istotny fragment wypowiedzi @hao

Po pierwsze, Konnekt wciąż jest przedsięwzięciem niedochodowym, którego istnienie zawdzięczacie tylko i wyłącznie niezwykle cennemu czasowi osób, które przeznaczyły go na jego tworzenie (i za to im dziękujmy smile.gif )

I to bardzo dobrze - widzicie co stało się z AQQ - jak "target" przejął inicjatywę. Już lepiej, aby był to projekt niezależny, albo nawet wolę zrzucić się po "dyszce" chociaż, ale żeby nadal pozostał to ambitny projekt zdala od "Dzieci Neo" jakim jest teraz.

Dzięki @hao za informację wink.gif
MSQ
O biggrin.gif Jedna odpowiedź i od razu tyle nie jasności zniknęło wink.gif W końcu na forum nie będzie już wpisów kiedy/dlaczego tak długo etc. wink.gif
zhvir
do czasu wink.gif
mariush
Zhwir, ale przynajmniej atmosfera się rozluźniła - radość zapanowała na forum wink.gif No to teraz tylko radośnie czekać smile.gif
D3nY
QUOTE(zhvir @ 24.01.2007 - 15:55) *

do czasu wink.gif

Właśnie do czasu... Za nie długo znowu się zaczną pytania typu - A kiedy będzie nowa wersja??
Chwilowe zapanowanie nad sytuacja nie będzie trwać wiecznie dry.gif Ale przecież i tak Konnekt jest jak dla mnie najlepszy!
A nowa, jeszcze lepsza wersja na pewno kiedyś powstanie i czym tu się martwić??
Oczywiście post @hao chwilowo załagodzi sytuacje ale potem znowu będą pytania...

Pozdrawiam! smile.gif
inzaghi89
No... to kiedy nowa wersja? wink.gif

Ale tak na poważnie to sam oczekiwałem postu o podobnej treści, gdyż od dawna nie było nic wiadomo o nowej wersji Konnekta. Miło jest korzystać z czegoś, czego tworzenie sprawia ludziom przyjemność, a nie dochody. Jednak hao moglibyście chyba spróbować wejść pod skrzydła np. Onetu, czy jakiegoś innego serwisu, który pomógłby Wam wyjść na prostą, abyście nie byli zbytnio stratni?!

To jest tylko moje zdanie na ten temat, bo jako "zwykły użytkownik" jestem bardzo zadowolony z multi-komunikatora i chciałbym by cała ekipa i załoga Konnekta pokazała tym skomerjalizowanym (chyba tak to się pisze wink.gif ) komunikatorom, gdzie ich miejsce.

Życzę powodzenia w dalszym rozwoju smile.gif.
keeveek
ten pomysł na skomercjalizowanie projektu nie wydaje mi się zły smile.gif jedynie reklamy w K troszkę by przeszkadzały tongue.gif ale kto wie, czy jakiś portal się tym nie zainteresuje?
raben
Znowu czytanie ze zrozumieniem się kłania @keeveek, @inzaghi89... hao = zero komerchy (czyli w żadnym stopniu pod skrzydła, zawsze niezależni) ... Konnekt wiecznie nie zalężny i o to chodzi bo reklamy w K... to było by dno...
keeveek
Ty także zainwestuj w czytanie ze zrozumieniem, najlepiej w słownik. Konnekt nie był nigdy tworzony z myślą o zyskach, więc nigdy nie będzie komercyjny. Nie uważam jednak by chęć "ratowania" projektu w taki sposób byłaby naganna, choć zgadzam się z Tobą, że K przyozdobiony bannerami to jednak.. coś dziwnego
D3nY
Konnekt z reklamami..?? Z jednej strony może to i dobrze byłoby - autorzy mieliby jakieś zyski, ale jednocześnie cały projekt programu diametralnie zmieniłby się, bo przecież z założenie miał on być bez reklam i w ogóle..
Banan
Wejdźcie sobie na forum AQQ (bez linka - google się kłania tongue.gif ) i zobaczcie jak wygląda bratanie się z czymkolwiek komercyjnym - nigdy nic dobrego z tego nie wynika - naprawdę już lepiej byłoby zrzutę zrobić na forum...
joshua
ale pamiętam kiedyś był pomysł(może primaaprilisowy), żeby stworzyć wtyczkę, która na wzór gg będzie wyświetlać reklamy. myślę,że gdyby taka wtyczka powstała i odpowiednio zadbałoby się o reklamodawców to można by nawet na K zarabiać(chociażby na utrzymanie serwera czy inni dupereli).

to by była WTYCZKA, a więc używałby jej tylko ten kto by chciał mieć aktywny wkład w prace nad Konnektem. myślę, że duża część użytKowników poparła by tą ideę i włączała wtyczkę tylko po to "aby była". sam osobiście z chęcią dałbym w ten sposób zarobić Hao ze jego pracę na projektem.

idąc dalej(bardziej już futurystycznie bym powiedział), pewien procent zarobków z reklamy można by przeznaczyć dla osób tworzących wtyczki - nie mówię tu o czystej gotówce - ale w taki sposób,że np. dostawałby miejsce na serwerze i mogliby prowadzić strony z własnymi projektami. ale to już wizja dość odległa i mniej prawdopodobna.

a co Wy na ten temat sądzicie? czy poparlibyście taki projekt? i czy jest realne znalezienie reklamodawcy w ten sposób?
inzaghi89
I znów zaczyna się denne upominanie - czytaj ze zrozumieniem. Kurde jakbym nie przeczytał nie pisałbym tego... poza tym chodziło mi raczej o poszukanie sponsora, a nie o bratanie się... wiem, że macie już funiaste i filmproduction, ale czy nie moglibyście poszukać kogoś, kto wspomógłby projekt? Nawet za jakiś link w okienku czy podczas instalacji, że "Konnekt jest wspierany przez bla bla"

zero komerchy (czyli w żadnym stopniu pod skrzydła, zawsze niezależni) ... Konnekt wiecznie nie zalężny i o to chodzi bo reklamy w K... to było by dno...

No luz zero komerchy ale ileż można jechać na wózku, że załoga konnekta będzie wszystko finansowała?

Może jakieś kody SMS, albo zrzutka? wink.gif
raben
Kogo masz na myśli załoga KONNEKTA ? bo jeśli wszystkich co robią coś dla (tudzież do..) K. to wiele jest tych ludków i ja sam do nich należę a nie chce żadnej z tego kasy bo robimy to dla przyjemności... a czerpać zyski z np. Stylu okna rozmowy albo kontaktów.... to chore. Nie uważasz ?

Ps. no chyba że dla Ciebie ekipa to tylko Hao itp. to spox.
inzaghi89
Mam na myśli tutaj tych co inwestują w "interes" żeby wyszli na prostą bez strat majątkowych.

Nie, nie... źle sformułowałem to zdanie wybacz, chodziło mi o to by wyszli na prostą Ci co w konnekta inwestują
QUOTE("hao")
Per saldo, jeżeli kogoś to interesuje, jesteśmy stratni, czyli dokładamy do utrzymywania K.

Dokładniej to o to mi chodziło.

Rozumiem, że ekipa konnekta to są wszyscy, co dokładają się do rozwoju po prostu źle to skleciłem.
Banan
Powiem szczerze, że ten pomysł z wtyczką wyświetlającą reklamy nie byłby zły (byle faktycznie było to z pożytkiem dla hao i pozostałych ponoszących pewne koszty związane z samym faktem istnienia Konnekta) - wtedy kto chciałby wspomóc Konnekta - wrzucałby wtykę, a kto nie - to nie i trudno wink.gif Miałby za to K bez reklam - that's all wink.gif
Z pewnością jakaś część społeczności K wtyczkę by wrzuciła (np.: ja tak, ale pod warunkiem, że byłoby to na zasadzie reklamy raz dziennie w wyskakującym okienku na starcie tongue.gif )
mac307
i z oświadczenia Hao zrobiła się kolejna dyskusja o reklamach... Hao i tak zrobi wedle własnego uznania więc po co to całe strzępienie języka??
joshua
może po to, że nie tylko Hao(jak napisał) bierze udział w tworzeniu dodatków do konnekta, ale całkiem spora ilość ludzi i np. przydała by się kasa na jakiś dobry serwer, np. jako FTP'a do stylów, wtyczek czy emot... gdzie moglibyśmy trzymać cały ten stuff wink.gif
DrLastContaQt
Po dlugim okresie milczenia bog przemowil do swoich wyznacow... Teraz bedzie o czym dyskutowac, a liczba wyznawcow zapewne sie zwiekszy biggrin.gif
Lanooz
Żebyś tylko nie obraził tych prawdziwych wyznawców :>

No cóz..dobrze wiedzieć, ze 'coś' się dzieje ^^
martinii
Nie wiem jakie sa koszty zwiazane z utrzymaniem serwera, o ktorych wspomina hao, ale przypomnialem sobie, ze w jednym z serwisow jest cos takiego jak dotacje. Kazdy uzytkownik moze wplacic dowolna kwote, a na gornej belce strony wyswitlany jest stan biezacy pieniedzy potrzebny na dany miesiac:

Moznaby dokladac kasy tak, aby ekypa tworzaca projekt nie byla pod kreska.

Zdaje sobie sprawe, ze pieniadze robia z czlowiekiem rozne rzeczy i mogloby sie okazac, ze pewnego dnia tylko ja jeden wplacalbym kase na konto lub ekipa tworzaca projekt stwierdzilaby "Niech forumowicze placa za wszystko!". A potem klotnie, oskarzenia, niedomowieni itp....

Tak czy siak rzucam tylko pomysl...

Pozdrawiam
SkkF
@up - też kiedyś o tym myślałem i stwierdzam, że to dobry pomysł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.