Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Zasady postowania na forum Wtyczki

Forum Wtyczki przeznaczone jest do ogólnych dyskusji na temat wtyczek, każda wtyczka posiada swój wątek.

Zakładanie nowych wątków jest możliwe wyłącznie przez developerów. Twórcy 'niezrzeszeni' proszeni są o zakładanie wątków na forum Tworzenie Wtyczek, zostaną one przeniesione przez moderatorów.

Przed wysłaniem posta upewnij się czy odpowiedź na twoje pytanie, bądź problem nie pojawiła się już wcześniej!!

> FreeK, Dla tych co K "zjada" duzo ramu. ;)
rav_
post 22.03.2007 - 13:44
Post #1

Już-trochę-lepiej

Napisane jeszcze kiedyś, ale nie było czasu...
Wtycza dla oszczędnych i dla tych ktorzy posiadają małą ilośc pamięci, minimalizuje zużycie ramu co jakiś czas (podany w konf.)
Działanie proste, uruchamiamy wtyczke, ustawiamy, restartujemy i ma chodzić wink.gif. Może komuś się przyda.
Testowane na XP/Vista/2000, w razie problemów pisać odpisze później.

+0.0.0.1
Dodany plik  freek.zip ( 50,68k ) Liczba pobrań: 1049

-pierwsza wersja.

+0.0.0.2
Dodany plik  freek2.zip ( 51,42k ) Liczba pobrań: 4698

-optymalizaca przy zamykaniu/pokazywaniu okna głownego.
-przy otwieraniu okna rozmowy stara sie zminimalizowac zuzycie.
-suwak czasowy w konf.
-od teraz ustawienia znajduja sie pod nazwa "optymalizacja" w zakładce interfejs.
-pozycja "0" na suwaku wył. timerka.
-drobne poprawki.

+0.0.0.3
Dodany plik  freek3.zip ( 51,43k ) Liczba pobrań: 2414

-Poprawka błędu.

Ten post edytował rav_ 5.05.2007 - 15:01
User is offline
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V  1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
Odpowiedzi(1 - 19)
Mod RzEW
post 22.03.2007 - 21:06
Post #2

Już-trochę-lepiej

Łoooo, z 22 mb przy starcie zeszło do raptem 10 smile.gif
To mi się podoba! Konnekt znowu lekki! biggrin.gif

Mam tylko nadzieję, że to nie jest taka tandetna zagrywka jak w AQQ, co? ;> (tj. fałszowanie zużycia RAM-u)
User is offline
+Quote Post
dulek000
post 22.03.2007 - 21:11
Post #3

Ekspert

Wykorzystuje ten pomysł z przerzucaniem programu do swapa? :>
User is offline
+Quote Post
ZenitH
post 22.03.2007 - 21:24
Post #4

Zaawansowany

Świetna wtyka ale czy piękne może być prawdziwe?? Przy starcie konnekta mialem min 17 mb zużycia a z tą wtyką jest zaledwie 5mb dry.gif . Ale jeśli to naprawde działa to podziw dla autora biggrin.gif
User is offline
+Quote Post
zhvir
post 22.03.2007 - 21:24
Post #5

Ekspert

pod 2k3 działa... ciekawe jak czyszczenie pamięci będzie wpływać na zamulanie okna rozmowy z flashowym tłem :>
User is offline
+Quote Post
Suchy
post 22.03.2007 - 21:34
Post #6

Zaawansowany

Działa. Ale na jakiej zasadzie? huh.gif
User is offline
+Quote Post
ciolo
post 22.03.2007 - 21:57
Post #7

Gaduła

no proszę smile.gif powiedz na jakiej zasadzie ona dziala
User is offline
+Quote Post
saCOOL
post 23.03.2007 - 00:09
Post #8

Ekspert

Ja tam używam Speed-X Oconela i dzięki temu akceleratorowi pamięci, Konnekt zajmuje poniżej 3 mega (przez większość czasu). No i oczywiście nie tylko Konnekta trzyma w ryzach :>. Mam 256 RAMu, miałem kupować kość 512, ale ten program działa tak rewelacyjnie, że nawet na moim marnym 256 już da się pracować bez frustracji :>.

Ten post edytował saCOOL 23.03.2007 - 00:11
User is offline
+Quote Post
78Pawel
post 23.03.2007 - 08:48
Post #9

Już-trochę-lepiej

Mój Konnekt - przed użyciem wtyczki - w stanie spoczynku zajmował w pamięci około 21~22Mb - po użyciu w/w rozszerzenia (IksPe)- jego pamięciożerność spadła do 3.1 w stanie spoczynku Mb - czyli -> 86% procentowe zmniejszenie obciążenia RAMU.

Przy używaniu - obciążenie pamięci spada o 45~50%-60% - jednym słowem..

!! Wielkie Brawa !!
User is offline
+Quote Post
mariush
post 23.03.2007 - 11:03
Post #10

Gaduła

Dobre wink.gif Nawet bardzo biggrin.gif Choć na brak pamięci nie narzekam, ale na zmniejszenie jej obciążania też nie wink.gif
Dziękuję i pozdrawiam smile.gif

Ten post edytował yamcha 23.03.2007 - 11:04
User is offline
+Quote Post
Olórin
post 23.03.2007 - 12:43
Post #11

konnekted people

Na jakiej zasadzie to działa?
User is offline
+Quote Post
AqqKiller
post 23.03.2007 - 13:56
Post #12

Cicho-ciemny
*

QUOTE(Olórin @ 23.03.2007 - 12:43) *

Na jakiej zasadzie to działa?

SetProcessWorkingSetSize ( uchwyt procesu ........)
SetProcessWorkingSetSize ( GetCurrentProcess(...)); i masz ta wtyczke jak i zaawansowae, unikatowa technologie oszczedzania ramu z aqq

a teraz jeszcze dodaj sobie enumerowanie procesow i dla kazdego

SetProcessWorkingSetSize ( aktualnie enuymerowany proces ...)

i masz super zaawansowanego SpeedX ktorego nawet tepaki z microsoftu by nie napisali - za wysokie progri wedlug autora tego shitu.

Oczywiscie jak na ta lame przystalo, nie wie ze mozna bezposrednio enumerowac procesy - gdzies znalazla ze mozna enumerowa okna(topowe) i na podstawqie ich szukac do jakiego procesu nalezy, wiec tak dziala dokladnie SpeedX.

a tu kilka tekstow by oclamer opisujaca ta zaawansowana technologie oszczedzania pamieci:
(tak kilka slow komentarza, ta lama nie potrafi sama otworzyc okna w windowsie, a co dopiero zdebugowac jakis soft i sprawdzic jak dziala)

Ustosunkuje się do wypowiedzi Shadowa. Długo myślałem w jaki sposób wyraźnie zaznaczyć różnice pomiędzy optymalizatorami RAMu które można pobrać za darmo czy też płatnie, bo one daleko odbiegają od tego co robi Speed-X. Osobiście nie spotkałem się z optymalizatorem który działał by na takiej zasadzie na jakiej działa SX. To jest wyjątkowa technologia, coś nowego. Niestety co by nie mówić SX jest optymalizatorem RAMu, ale przynajmniej można naprawdę tak o nim powiedzieć. Dotychczasowe akceleratory działają bowiem jedynie tylko teoretycznie, a praktycznie zwalniają cały system. Alokują maksymalnie dużo pamięci (system nie wie skąd ją wziąść więc zabiera ile wlezie od innych procesów i pakuje je do pliku wymiany) i zwalniają ją. Mamy wolny RAM, ale mamy też mulenie wszystkich aplikacji które mamy otwarte. A już totalną abstrakcją jest to że korzystając z takiego nędznego optymalizatora, nigdy nie będziemy w stanie wykorzystać całej swojej pamieci RAM! - dlatego że taki program będzie wymuszał wciąż i wciąż pakowanie procesów do pliku wymiany co spowalnia system. SX jeżeli widzi że nie ma skąd tego RAMu wziąść to nie czaruje Optymalizacja jest płynna, RAM jest wyorzystany w 100 procentach a aplikacje mają jej tyle ile muszą jej mieć do optymalnego działania.

i najlepsze, oczywiscie by oclamer

Microsoft nie jest w stanie tego zaimplementować bo nie wie jak to zrobić SX wykorzystuje bowiem pewnego rodzaju niedbalstwo systemu Windows. Dlatego właśnie powstał Speed-X, można powiedzieć że jest to pewnego rodzaju patch dla systemu.

saCOOL: chyba nie zaplaciles za uzywanie tego badziewia ?? hehhe.

Ten post edytował AqqKiller 23.03.2007 - 14:01
User is offline
+Quote Post
ze0x
post 23.03.2007 - 14:30
Post #13

Gaduła

Jeżeli mam zainstalowanego Speed-X to warto w ogole używać tej wtyczki czy lepiej zostawić tak jak jest? tongue.gif
User is offline
+Quote Post
AqqKiller
post 23.03.2007 - 14:49
Post #14

Cicho-ciemny
*

QUOTE(ze0x @ 23.03.2007 - 14:30) *

Jeżeli mam zainstalowanego Speed-X to warto w ogole używać tej wtyczki czy lepiej zostawić tak jak jest? tongue.gif

nie.
speedx zrobi to samo co ta wtyczka smile.gif.

na twoim miejscu wywalil bym speedx a wrzucil ta wtyke, jako ze przy niektorych na sile uszczesliwianych softach, zabieranie im ramu wiecej szkodzi niz pomaga.
User is offline
+Quote Post
ze0x
post 23.03.2007 - 15:14
Post #15

Gaduła

Ok dzieki za odpowiedz smile.gif
User is offline
+Quote Post
rav_
post 23.03.2007 - 15:17
Post #16

Już-trochę-lepiej

Sorry ale mało czasu mam, działanie opisał aQQKiller - dziekuje.
Co tu wiecej opisywać. jedna funkcja w timerze i robi to co ma robic.
pa wink.gif
User is offline
+Quote Post
D3nY
post 23.03.2007 - 15:27
Post #17

Gaduła

Wielkie gratulacje dla autora! Wtyczka jest świetna, zmniejszyła zużycie pamięci przez program o jakieś ponad 80%!
User is offline
+Quote Post
giguss
post 23.03.2007 - 18:58
Post #18

Cicho-ciemny
*

swietna robota to naprawde dziala a tak przy okazji zna ktos moze jakis programik lub wtyczke do Opery 9.1 ktora podobnie dziala ??
User is offline
+Quote Post
MSQ
post 23.03.2007 - 19:04
Post #19

Już-trochę-lepiej

Genialna wtyczka smile.gif Wielkie dzięki! biggrin.gif
User is offline
+Quote Post
arct!c
post 23.03.2007 - 19:23
Post #20

Ekspert

Teraz niech pan hao zaopatrzy 0.7* w taki bajer smile.gif

*0,7 Pamietamy! smile.gif

Ten post edytował arct!c 23.03.2007 - 19:24
User is offline
+Quote Post
3 Stron V  1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

- Aktualny czas: 30.07.2010 - 05:30