Forum Wtyczki przeznaczone jest do ogólnych dyskusji na temat wtyczek, każda wtyczka posiada swój wątek.
Zakładanie nowych wątków jest możliwe wyłącznie przez developerów. Twórcy 'niezrzeszeni' proszeni są o zakładanie wątków na forum Tworzenie Wtyczek, zostaną one przeniesione przez moderatorów.
Przed wysłaniem posta upewnij się czy odpowiedź na twoje pytanie, bądź problem nie pojawiła się już wcześniej!!
| bulanh |
12.12.2005 - 20:32
|
![]() Już-trochę-lepiej ![]() ![]() ![]() |
Witam.
Skończyłem ostatnio pisać wtyczkę do Konnekta zajmującą się kolorowaniem składni (na razie tylko Delphi) w wiadomościach zarówno wychodzących jak i przychodzących. Pod spodem obrazek jak to mniej więcej działa: ![]() TODO: - zaimplementować składnię C++ (prawie gotowe, na razie toczę bój z dyrektywami dla prekompilatora) - wysyłanie pokolorowanych wiadomości nawet do osób nie posiadających wtyczki ( niezbędne jest poprawienie błędu Konnekt'a, który nie wysyła znaków końca linii przy wiadomościach z flagą MF_HTML) - wysyłanie pokolorowanych wiadomości tylko do wybranych osób z listy kontaktów - możliwość definiowania własnych języków (daaaleka przyszłość) - formatowanie kodu (robienie wcięć, dodawanie enterów tam gdzie trzeba - trochę bliższa przyszłość) - wstawianie równań matematycznych (być może zrobię na to osobną wtyczkę) Wersja 1.0 - kolorowanie składni Delphi/Pascal - możliwość zmiany kolorów poszczególnych elementów (słowa kluczowe, liczby itd.) W razie jakichkolwiek problemów z wtyczką (coś źle koloruje, wywala Konnekta itd.) proszę o kontakt, najlepiej poprzez ten wątek. Pozdrowienia Buła. Załączony/e plik/i
4coders_1.0.rar ( 33,45k )
Liczba pobrań: 6053 |
![]() |
|
![]() ![]() |
| dulek000 |
12.12.2005 - 20:37
|
![]() Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://www.boost.org/libs/regex/doc/regex_replace.html - masz tu ładne wyrażenia regularne do kolorowania C++.
|
![]() |
|
| Olórin |
12.12.2005 - 20:38
|
![]() konnekted people ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zrób jeszcze C++, PHP (w sumie podobna składnia), XML (czyli również XHTML) i CSS i będzie bosko! Świetny pomysł!!!!
|
![]() |
|
| riddle |
12.12.2005 - 20:41
|
![]() Dokumentator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bardzo fajny pomysł. Czekam na więcej
|
![]() |
|
| zimaq |
12.12.2005 - 20:50
|
|
Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Popieram Olórina, swoją drogą, duże zaskoczenie ta wtyczka.
Czekamy z niecierpliwością na kolejne wersje! |
![]() |
|
| arct!c |
12.12.2005 - 20:55
|
![]() Ekspert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
oj tak! css, php i xml tego trzeba!
QUOTE(bulanh @ 12.12.2005 - 20:36) [...] - wstawianie równań matematycznych (być może zrobię na to osobną wtyczkę) [...] przez chwilke sie rozmarzylem... Ten post edytował arct!c 12.12.2005 - 21:04 |
![]() |
|
| KoSiarzPL |
12.12.2005 - 21:29
|
|
Co dla mnie by sie przydalo:
- poczatkowo opcja czy kolorowanie ma byc domyslnie wlaczone czy wylaczone a w oknie rozmowy przycisk z mozliwoscia wylaczeina/wlaczenia. Docelowo, dla kazdego okna (kontaktu?) zapamietanie stanu przycisku. - w konfiguracji uzyc kontrolki "kolor" do wybierania koloru zamiast editboxa - moze opcja czy wysylac do kontaktu formatowane wiadomosci Jak sie zaglada do odpowiednich dzialow to sie wie jakie wtyczkisa w budowie |
![]() |
|
| bulanh |
12.12.2005 - 21:38
|
![]() Już-trochę-lepiej ![]() ![]() ![]() |
dulek000: na samym początku chciałem całą wtyczkę oprzeć o wyrażenia regularne, ale jakoś nie mogłem sobie z tym poradzić, dlatego zrobiłem to w zwykłej pętelce i masie warunków if
Olórin: priorytetowo chcę dodać C++, assemblera i PHP. Później dwie drogi: albo dodawać poszczególne języki do kodu, albo zrobić możliwość definiowania sobie języków i formatowania (chociaż na razie nie mam pomysłu na realizację tego) Co do tych równań to też tylko pomysł |
![]() |
|
| Olórin |
12.12.2005 - 21:39
|
QUOTE albo zrobić możliwość definiowania sobie języków i formatowania (chociaż na razie nie mam pomysłu na realizację tego) RegExp... |
![]() |
|
| KoSiarzPL |
12.12.2005 - 22:33
|
|
Jak to jak, normalnie. Ja kiedys pisalem IDE dla dowolnego jezyka tworzonego przez uzytkownika.
Daj w konfigu pole do wstawienia sciezki do wlasnego pliku. Przy ladowainu wtyczki/zmianie konfigu odczytasz zawartosc i budujesz sobie tablice hashujaca. Tablica wyglada tak: "=string_on '=string_on //=komment_1 /*=kommnet2_on int=typ bool=typ const=klucz private=klucz ... teraz bierzesz slowo z wiadomosci sprawdzasz jednym ifem czy istnieje w tabllicy i jak tak to sprawdzasz kolor dla okreslonego typu i malujesz. Banalna sprawa. |
![]() |
|
| riddle |
13.12.2005 - 00:21
|
![]() Dokumentator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie dla każdego wszystko jest banalne. Nie wątpię, że autor wtyczki umie zrobić to o czym mówisz, ale nie możesz tak tego pisać jakby to było oczywiste.
Dla mnie oczwista jest podmiana selektorów CSS, aby coś osiągnąć, dla niektórych zmiana poszczególnej wartości to czarna magia. ;-) A żeby nie było totalnego offtopa: Bardzo bym chciał zobaczyć w swoim okienku wiadomość, którą wysłałem. Nie musi być formatowana, ale żeby jakaś była. |
![]() |
|
| KoSiarzPL |
13.12.2005 - 00:30
|
|
Oj riddle a ty sie doszukujesz zlego. Powiedziałem, że to banalne gdyż to jest banalne. Dodatkowo chciałem zmotywować autora, który wydawał się "bezradny" pisząc:
QUOTE chociaż na razie nie mam pomysłu na realizację tego i przekonać go iż nie jest to takie skomplikowane |
![]() |
|
| Oz4ru |
13.12.2005 - 22:03
|
|
Początkujący ![]() ![]() |
studiuję fizykę (2 rok) i matematykę rok 1 i możliwość
QUOTE - wstawianie równań matematycznych (być może zrobię na to osobną wtyczkę) ....jak o tym pomyśle że mógłbym jakąś zgrabną całeczkę wysłać, sumę czy granice... ahh.... |
![]() |
|
| KoSiarzPL |
13.12.2005 - 22:05
|
|
a ja wam powiem, ze jakos nie widze tego wstawiania rownan matematycznych
Chyba ze te rownania to x*2 + y^2 = -6 /10 |
![]() |
|
| Olórin |
13.12.2005 - 22:08
|
Co do równań można by wykorzystać format LaTeX... winthux kiedyś coś takiego nawet tworzył, ale chyba nic z tego nie wyszło, a szkoda
|
![]() |
|
| Oz4ru |
13.12.2005 - 22:09
|
|
Początkujący ![]() ![]() |
wiesz równanie kwadratowe to pikuś ale jak ktoś wymyśli jak konnekt-em wysyłać sumy ciągów, całki, granice (mam tu na myśli indeksy dolne) ect to to będzie wielkie ułatwienie
|
![]() |
|
| winthux |
14.12.2005 - 00:32
|
|
Engineer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
QUOTE(Olórin @ 13.12.2005 - 23:12) wyszło i nawet działało ale trochę ciężko się całość obsługiwało... w każdym bądź razie już o tym myślałem, bo mi też się przyda takie cosik, bo tłumaczenie całek czy innych działań matem. jest koszmarem, dobrze ze jest kboard |
![]() |
|
| Aule |
14.12.2005 - 09:23
|
![]() Przybysz z Valinoru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IMHO LaTeX jest całkiem wygodny. Na czym polegała ciężkość używania tych równań?
|
![]() |
|
| winthux |
14.12.2005 - 15:42
|
|
Engineer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
coś namieszałem, że tylko wiadomości z mimetexem wychodziły ;P
co do kolorowania składni to najlepiej byłoby użyć xml'a Przykład: CODE <lang name="C++"> <keywords> <keyword id="static_cast" color="#000000"/> .... </keywords> <text color = "#949494"/> .... </lang> |
![]() |
|
| hao |
14.12.2005 - 16:21
|
![]() tak, to ON! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hmmmm, równania możnaby zrzucać do obrazka i wysyłać je przy pomocy GGImage, wtedy odbiorca końcowy nie musiałby mieć wtyczki... A do samego konstruowania równań wykorzystać jakąś gotową bibliotekę...
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 30.07.2010 - 05:41 |